mondo.rs

Nisu svi očarani serijom "Černobilj" - Rusi (VIDEO)

Autor:

Zašto Rusija nije snimila ovu seriju, a ne Zapad, pitaju se ruski mediji bliski Kremlju. "Nedostaju još samo medvedi i harmonike", jedan je od komentara u Rusiji.

86
A- A A+

Serija "Černobilj" o nuklearnoj katastrofi koja se odrazila na čitavu Evropu oduševila je mnoge. Smatra se za jednom od najboljih serija iz HBO produkcije i ima sjajne ocene i gledalaca I kritike (na IMDB, recimo, ima ocenu 9,7).

Dok svet hvali seriju, ima i onih koji nisu toliko očarani. Štaviše! Deo ruskih medija, blizak Kremlju, nezadovoljan je što je seriju o Černobilju i katastrofi snimio Zapad, a ne Rusi.

"Činjenica da je američki, a ne ruski televizijski kanal ispričao priču o našim herojima izvor je sramote za medije naklonjene Kremlju", piše "Moskov tajms" (The Moscow Times).

O SERIJI "ČERNOBILJ"

Ova serrija ima pet epizoda, a u prvoj prikazuje kakko je sve krenulo po zlu u nuklearnoj elektrani u bivšem SSSR-u. Tragedija se dogodila u noći između 25. i 26. aprila 1986. godine. Serija se potom bavi događajima posle katastrofe.Između ostalog pratimo lik Valerija Legasova, fizičara, koji istražuje šta je dovelo do katastrofe i kako se ovaj tragičan incident odrazio na sve, pa i na njega. On je kasnije izvršio samoubistvo u svojoj kancelariji.

MONDOPop epizoda o seriji "Černobilj"

Izvor: MONDO/Jelena Đurović

U "Kosmomolskajoj pravdi", jedan od najtiražnijih listova u Rusiji, objavljen je članak o tome kako "konkurenti koriste seriju da okaljaju sliku zemlje kao nuklearne sile".

I moskovska "Pravda" smatra da je ideja scenarista serije da okrenu evropsku javnost protiv ruskih nuklearnih projekata.

U delu ruske javnosti i medija serija se opisuje kao "karikiranje", a voditelj TV kanala "Rossia 24" rekao je o seriji da joj "nedostaju još samo medvedi i harmonike".

Jedna od kritika autorima serije je i da su kritikovali sovjetske vlasti zbog oklevanja i odbijanja priznanja svojih grešaka, što je dovelo do još većih posledica ove katastrofe koja se dogodila 1986. godine..

"Ako Anglosaksonci snime nešto o Rusima, to definitivno neće odgovarati istini", tvrdi kolumnista Anatolij Vaserman, Ukrajinac kome je Putin dao rusko državljanstvo.

Izvor: HBO/YouTube

Zanimljivo je da je ruski kanal NTV objavio da snima svoju seriju o Černobilju i to na temelju pretpostavke da je CIA poslala agenta u zonu Černobilja kako bi izvršio sabotažu, prenosi "Moskov tajms".

UŽAS ČERNOBILJA: Katastrofa koju niko neće zaboraviti

U većem delu sveta "Černobilj" dobija samo pohvale. Dobija epitete poput "jedna od najbiljih serija u istoriji HBO", kao i da je "potukla 'Igru prestola'".

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti