Fonet

Prva "strejt" parada na svetu!

Autor:

Amerikanci će u avgustu dobiti prvu Strejt paradu, paradu heteroseksualaca nakon što se grupa aktivista iz Bostona uspešno izborila za održavanje tog događaja.

1
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović IlustracijaIako su naišli na nekoliko prepreka, organizator parade Mark Sahadi najavio je na Facebooku da je nakon podnošenja žalbe zbog diskriminacije, grad Boston "shvatio da će izgubiti parnice" i dao je dozvolu za održavanje parade.

"Imaćemo zatvorenu ulicu za nas. Ovo je naša šansa da imamo patriotsku paradu u Bostonu dok slavimo paradu heteroseksualaca", napisao je Sahadi.

Parada heteroseksualaca u Bostonu planirana je za 31. avgust ove godine. Ovim događajem, poručuju organizatori, slaviće se heteroseksualnost, ljubav prema suprotnom polu.

Organizatori Stejt Prajda dizajnirali su i svoju zastavu i označili Breda Pita kao svoju maskotu.

Kako LGBT akronim raste i kako su proteklih godina dodata slova "I" i "Q" za interseksualne i queer osobe, organizatori bostonske parade žele da dodaju i slovo "S" za strejt, odnosno heteroseksualne osobe.

"Želimo toleranciju i želimo toleranciju za sve, ne samo za LGBTIQ populaciju", rekao je jedan od organizatora.

U Bostonu se svake godine organizuje Parada ponosa na kojoj se slave različitost i prihvatanje LGBTIQ zajednice, a sada će slaviti i heteroseksualnost, prenose američki mediji.

Boston ima jaku prošlost kada je reč o homoseksualnosti. Masačusets, u kojem je smešten Boston, je prva država koja je legalizovala istospolne brakove 2004. godine. U Bostonu je sklopljen i prvi istopolni brak u Sjedinjenim Američkim Državama.

Povezano

Sve vesti