Tanjug

Trivan: Smeće u rekama nije uzrok poplava

Autor:

Poruka ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana povodom Svetskog dana zaštite životne sredine...

0
A- A A+
trivan, goran trivan Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Trivan je poručio da je Srbija u regionu koji će biti među najpogođenijim klimatskim promenama, te da jedini pravi lek za njihovo ublažavanje predstavlja pošumljavanje.

"Potrebno je povesti mnogo više računa o sopstvenom ponašanju i baš na današnji dan ukazati šta smemo a šta ne da radimo. Ako pošumljavamo, mnogo je veća moć upijanja vode kad imate vegetaciju nego kad je nemate", izjavio je Trivan za Tanjug.

On kaže da komunalno smeće nije glavni uzrok trenutnih poplava, ali je nešto što ometa tok reka i predstavlja faktor rizika za povećanu štetu.

"Pozivamo građane da ništa ne bacaju u vodotokove, svakakav materijal je u rekama i potocima pa se čudimo što se reke izlivaju. Graditi objekte na bujičnim tokovima izuzetno je štetno. Neophodno je voditi računa gde se i šta gradi i da se poštuju urbanistički planovi", rekao je Trivan.

Među najvažnije prioritete za Srbiju u pogledu ekološke politike, on ubraja izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i preradu čvrstog komunalnog otpada.

On građanima poručuje da vole svoju zemlju.

"Ukoliko je volite, nećete prljati okolinu u kojoj živite. Imaćete šansu da ostavite planetu boljom nego što ste je zatekli", istakao je Trivan.

Danas se u svetu obeležava Svetski dan zaštite životne sredine i tim povodom je Ministarstvo za zaštitu životne sredine u Botaničkoj bašti "Jevremovac" organizovalo prijem kojem su prisustvovali brojni predstavnici političkog i diplomatskog života Srbije.

Prirodno blago: Ovo postoji samo u Srbiji

Povezano

Sve vesti