mondo.rs,Tanjug

Ruši se nelagalni objekat na Novom Beogradu (VIDEO)

Autor:

Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Beograda započela je danas uklanjanje bespravnog objekta u Bulevaru umetnosti broj 17A na Novom Beogradu.

Ruši se nelagalni objekat na Novom Beogradu (VIDEO) Foto: Tanjug/screenshot

Reč je objektu izgrađenom na javnoj površini, spratnosti P+Pk, površine oko 470 kvadratnih metara i visine od 6,75 metara.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će taj bespravni objekat biti potpuno uklonjen u naredna dva dana i naglasio da je gradnja u prestonici moguća samo uz građevinsku dozvolu i da će svima koji bespravno grade, objekti biti srušeni.

''Usred parka koji pripada građanima, a koji bi trebalo da bude mesto za odmor ili parking, nalazi se nelegalni objekat koji je primer bahatosti koja je ranije postojala u Beogradu'', rekao je Vesić novinarima.

Kako je naveo, vlasnik objekta u kojem su se nalazili apoteka, kladionica i dve pekare, najpre je napravio baraku koja je izgorela u požaru, posle čega je od opštine Novi Beograd dobio dozvolu za rekonstrukciju.

Izvor: Tanjug

''Onda je nikao objekat od 500-600 kvadrata koju je stanarima okolnih zgrada potpuno zaklonio pogled i kojim je uzurpirana javna zelena površina'', kazao je Vesić i dodao da će posle uklanjanja objekta, JKP ''Gradsko zelenilo'' urediti površinu i ''vratiti je građanima''.

Vesić je podsetio da je od pre pola godine Grad Beograd preuzeo nadležnost nad opštinskim građevinskim inspekcijama, čime su se, kako je istakao, stekli uslovi da se uklanjaju bespravni objekti u prestonici.

''Ovaj objekat je jedan od najfrapantnijih primera bespravne gradnje i zato ga prvog uklanjamo. Građani žele da vide da neko u ovoj državi sprovodi pravdu i zakon, i štiti građane i javno dobro. Ovo nije privatna svojina i ovde ne može da se gradi'', naglasio je zamenik gradonačelnika.

Poručio je da će svi koji bespravno grade proći kao vlasnik objekta u Bulevaru umetnosti 17A koji je, kako je naveo, oteo javnu površinu i mislio da može da radi šta hoće.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović rekla je da je od 6. novembra prošle godine u prestonici srušeno više od 15.000 kvadrata bespravno izgrađenih objekata kada je, kako je objasnila, počela primena izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je nadležnost građevinske inspekcije poverena Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda,

Božovićeva je kazala da je u istom periodu zatvoreno više od 280 bespravnih gradilišta i da je pokrenuto više od 200 krivičnih prijava za građenje bez građevinske dozvole.

Povezano

Sve vesti