mondo.rs,Tanjug

SPASOVDAN: Tri molitve za Beograd

Autor:

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi danas je počelo obeležavanje slave grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana. Nakon liturgije prošla je litija centralnim gradskim ulicama.

SPASOVDAN: Tri molitve za Beograd Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Liturgiju, koja je počela oko devet sati, služio je vladika Stefan, a prisustvovali su joj predstavnici Grada i građani.

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je rekao da je danas praznik za sve građane Beograda, za sve one koji Beograd vole i koji živeći u njemu rastu i razvijaju se sa njim.

"Čuvajući Spasovdan kao slavu Beograda čuvamo našu istoriju, čuvamo sećanje na herojstvo, društevnu i moralnu snagu naših predaka. Slaveći Spasovdan šaljemo poruku na važnost da u ovom sadašnjem trenutku budemo dostojni njihovog uspeha i postojani da idemo napred ka budućnosti na koju ćemo biti ponosni", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik: Beograđani, srećna slava

Naveo je da zato ova slava spaja prošlost našeg naroda, sadašnjost i budućnost.

"Zato je ovo čuvanje tradicije zalog za budućost, da u budućnosti Beograd menjamo na bolje i učinimo sve da bude lepši i razvijeniji. Sreća nam svima slava Grada Beograda-Spasovdan", dodao je Radojičić.

Nakon liturgije centralnim gradskim ulicama krenula je litija tokom koje su čitane tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Litija je formirana ispred Vaznesenjske crkve u Ulici admirala Geprata, odakle je krenula ulicama kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde se čita prva molitva.

Na čelu litije je bio Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

Spasovdan je: Nema umivanja, kupanja...

Kolona se kretala knez Mihailovom, Pariskom ulicom i Ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde se čitala druga molitva.

Zatim se kretala kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvojio i otišao  ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok je centralna litija nastavila kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvario krug i gde se čitala treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

U Starom dvoru Radojičić je kao domaćin slave zapalio slavsku sveću i poslužio se žitom, u prisustvu zaposlenih u Skupštini grada.

On je rekao da Spasovdan simbolizuje veru u bolju budućnost, ali i zajedništvo i istakao da je u litiji bilo divno, da je u njoj učestvovao veliki broj građana i da su je mnogi građani posmatrali sa ulice.

''Kada je krenula litija, vladika Stefan mi je rekao: 'Videćeš, Beograd je potpuno drugačiji u toku litije'. I imao je pravo, Beograd dobija potpuno drugu energiju u tom trenutku i stvarno su ljudi razdragani i veseli'', rekao je Radojičić i dodao da mu je velika čast što je kao gradonačelnik i domaćin slave danas prošetao ulicama prestonice.

Povodom gradske slave na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice moći da vide do 3. jula.

Osim liturgije i litije, povodom gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem.

Povezano

Sve vesti