Fonet

Ambasada SAD Dačiću:"Budi u ratu sa svojim porocima..."

Autor:

Američka ambasada reagovala je na postupak ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivice Dačića, koji se priključio internet izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao "Kosovo je Srbija" i potpisao se.

Ambasada SAD Dačiću:"Budi u ratu sa svojim porocima..." Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima, navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Beogradu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dačić je, prenosi RSE, sledećim rečima pravdao svoj postupak: "To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao".

Napomenuo je i da novac nije njegov, kao i da taj postupak nema veze sa Sjedinjenim Državama, iako je pisao po dolarima. Dačić ističe i da bi reči "Kosovo je Srbija" napisao na svakoj novčanici zemlje koja tvrdi suprotno.

Sve je, u stvari, navodi RSE, krenulo od izjave premijerke Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o kosovskim liderima, rekla da ima posla sa "ljudima koji su izašli iz šume".

Građani Kosova reagovali su internet akcijom "bukvalno izašao iz šume", tokom koje su postavljali uglavnom svoje slike iz prirode ili "šume", aludirajući na svoj "dom", ali i pisali o svojim dostignućima "s obzirom da dolaze iz šume".

Nekoliko dana kasnije, vlasnik beogradske kafane "Pavle Korčagin" Vojin Cucić pozvao je pratioce da na novčanicama sitnih apoena dolara i evra napišu poruku "Kosovo je Srbija" i da fotografije podele na društvenim mrežama.

"Kada bi svaki Srbin ispisao samo jednu novčanicu, bila bi ovo čudesna kampanja", piše u objavi na Instagram profilu kafane, a cilj je, kako su naveli organizatori akcije, milion ispisanih novčanica.

Akcija je ubrzo postala viralna, a pored dolara i evra, poruke se ispisuju i na novčanicama iz Australije, Danske, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Sejšela i drugih država, a građani su počeli i da se "takmiče" ko će ispisati novčanicu sa većim apoenom.

Građani Kosova uzvratili su kontra-akcijom na društvenim mrežama, ispisujući poruku "Kosovo je Kosovo" na novčanicama među kojima su se našli i srpski dinari.

Nakon više stotina prijava kojima su fotografije sa porukama "Kosovo je Srbija" označene kao neprikladan sadržaj na Instagram profilu kafane Korčagin, taj profil bio je privremeno blokiran. Kako su najavili administratori profila, nakon četvrtka prestaju sa objavom fotografija sa novčanicama.

Uništavanje valute je prema zakonu Sjedinjenih Američkih Država prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna ili zatvor do šest meseci, ali u slučaju da se to radi "sa namerom da se papiri od vrednosti učine nepodobnim za korišćenje".

Iz ovoga proizilazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po novčanicama, osim ako novčanica nije uništena toliko da se ne može ponovo upotrebiti.

U Srbiji, pisanje po novčanicama nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice smatraju nepodobnim za opticaj.

"Kada je na novčanici uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici 'grafiti, smatra se nepodobnom za opticaj", navodi se na sajtu Narodne banke Srbije, gde se dodaje i da su banke dužne da zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za korišćenje.

Povezano

Sve vesti