mondo.rs

Ovakvu auto-gumu nikad niste videli (FOTO, VIDEO)

Autor:

Iako izgledaju kako nešto što se nikad neće pojaviti u serijskoj proizvodnji, plan je da se jedinstveni pneumatici na tržištu pojave već 2024. godine.

Ovakvu auto-gumu nikad niste videli (FOTO, VIDEO) Foto: promo/General Motors

Mišelin i Dženeral Motors su predstavili prototip nove generacije auto-pneumatika, bez vazduha, koje su otporne na bušenje. Iako izgledaju kako nešto što se nikad neće pojaviti u serijskoj proizvodnji, plan je da se na tržištu pojave već 2024. godine.

Guma se ne naduvava, već težinu vozila nosi na svojoj otvorenoj, rešetkastoj konstrukciji. Takva konstrukcija eliminiše svaki rizik od probijanja, što bi vozačima trebalo da donese "više mira" i potencijalno nudi "velike ekološke prednosti", rekao je Erik Vines, direktor istraživanja i razvoja Mišlena na samitu o održivoj mobilnosti "Movin'On".

"To je zaista revolucionarni proizvod. Sada oko 200 miliona guma mora biti bačeno svake godine u svetu zbog bušenja, probijanja ili oštećenja od neprikladnog pritiska. To je ekvivalent težine 200 Ajfelovih kula", rekao je on na konferenciji za novinare.

Prototip, nazvan Uptis (Unique Puncture-proof Tire System – Jedinstveni sistem pneumatika otpornog na probijanje), koristi novu tehnologiju zasnovanu na kompozitnim materijalima, koja omogućava performanse slične tradicionalnim gumama, kažu projektanti.

Zahvaljujući svojim karakteristikama smanjiće se broj guma koje zbog cepanja ili bušenja prerano završe životni vek.

Takođe, njihova prednost leži i u činjenici da nema opasnosti od saobraćajnih nezgoda uzrokovanih gumama koje su premalo ili previše naduvane.

Pogledajte kako izgleda testiranje Uptisa na električnom Ševroletu Bolt EV:

Izvor: promo/General Motors

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti