mondo.rs

Zdrave "kalorijske bombe"

Autor:

Da li su smutiji zdravi? Evo kako možete sami sebi da "podmetnete nogu" i gojite se, iako mislite da sve radite kako treba.

Zdrave "kalorijske bombe" Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Iako se prave od voća i povrća, smutiji mogu da budu prave kalorijske bombe. Ako ih volite, i ako je to vaš način da unesete preporučenu količinu voća i povrća u toku dana, evo na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Smuti može biti dobar izbor za doručak, sve dok vam pruža neophodne nutrijente u dobrom odnosu, uključujući i proteine, ugljene hidrate i zdrave masti. Za razliku od sokova, kad pravite smuti vlakna iz voća i povrća se ne kidaju, tako da će vas smuti bolje zasititi, piše Prevention.

Ali, morate ih iskombinovati sa malo proteina (kuvano jaje nije loš "dodatak" ovom doručku), da ne biste ogladneli pre vremena.

Važno je, takođe, da odaberete dobru "bazu" za smuti. Držite se vode, grčkog jogurta ili obranog mleka, a izbegavajte sokove.

Zdrave masti ćete uneti ako dodate malo mlevenog semena lana, čija semena.

Za smutije birajte voće koje nije baš krcato šećerom, banane ne morate da dodate svaki dan.

Još jedan dobar savet koji će vam pomoći da kontrolišete količinu je da smuti jedete kašikom, iz činije, umesto da ga popijete.

Ako se pitate da li je svejedno da li pijete smuti ili pojedete voće… Odgovor je "negde na sredini".

Ukoliko stavite previše voća i kao bazu koristite voćni sok, rizikujete da unesete previše kalorija. Ali, ako ograničite količinu na "ne više od dve porcije voća" po smutiju, i osnova smutija je voda ili nemasno mleko, onda nećete popiti kalorijsku bombu posle koje ćete ipak biti gladni za 45 minuta.

Za one koji ne vole povrće, "zeleni smutiji"su dobar način da unesu preporučenu količinu povrća u toku dana. Ako u smuti dodate malo tamnozelenog lisnatog povrća, zadovoljićete potrebe za vitaminima A i K, i unećete zdrava vlakna, ali, dobar izbor za smutije su i karfiol, tikvice, krastavac.

Onima koji ne vole spanać, kelj i slično povrće, možda će biti lakše da "zažmure i popiju" smuti, i tako ipak zadovolje potrebe organizma za vitaminima kojima je tamnozeleno lisnato povrće bogato.

Na šta bi još trebalo da obratite pažnju?

Kao i sa svim drugim što jedete ili pijete, vodite računa o količini. Ne bi trebalo da popijete više od 240 mililitara odjednom.

Važno je i da ne stavite u smuti "sve što vam padne pod ruku". Čak i namirnice koje same po sebi nemaju mnogo kalorija kad se saberu… nisu beznačajne. Nemojte kombinovati više od 3 vrste voća, recimo. Ako stavljate bananu, neka drugo voće bude jabuka, i zadržite se na tome.

"Opasni" su i dodati šećeri, čak i ako je u pitanju med na primer, trebalo bi da vodite računa o količini. Nemojte dodavati više od pola kašičice.

Smuti koji "diže iz mrtvih"

Povezano

Sve vesti