• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fosili stari sto MILIONA godina u Beogradu! (FOTO)

Izvor mondo.rs

Pogledajte eksponate koji su stigli iz Libana!

 Muzej knjige i putovanja fosili  Izvor: MONDO/Viktor Lazić

U Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" za Muzej knjige i putovanja otvoren pri ovom udruženju stigli su eksponati iz Libana stari između 95 i 100 miliona godina. Radi se o fosilima sa nalazišta fosila u blizini grada Biblosa, jednog od najboljih nalazišta fosila na planeti.

"Ostvarili smo saradnju sa Muzejom fosila u Biblosu i porodicom koja je vlasnik ovog značajnog nalazišta. Gospodin Pjer Abi Sad poveo me je u iskopavanja, pa sam na licu mesta zajedno iskopali nekoliko fosila za Muzej knjige i putovanja. Na ovom nalazištu su, recimo, pronađeni fosili koji su drastično promenili naše poimanje razvoja hobotnica i nekih drugih vrsti... Dogovorena je dugoročna saradnja između naših institucija. Kao znak dobre volje za uspostavljanje saradnje, Pjer je Adligatu poklonio izuzetno vredne fosile, a neke smo i mi kupili. Očekujemo da će u narednim godinama Adligatova zbirka ribljih fosila brzo rasti i postati zapažena. Na to smo ponosni i veoma zahvalni porodici Abi Sad na razumevanju i podršci," rekao je predsednik Adligata, Viktor Lazić.

U Beograd je za sada stiglo deset fosila različitih veličina. Radi se uglavnom o vrstama riba i rakova koje su izumrle pre više miliona godina.

Naučnici pretpostavljaju da je u Libanu na malom prostoru došlo do trovanja mora prevelikim brojem planktona posle obilnih kiša, te da je u kratkom vremenskom periodu more pre stotinak miliona godina ostalo sa veoma malo kiseonika. Zbog toga je bogat životinjski svet nastradao gotovo u istom trenutku i potonuo na sedimentno tlo koje je ubrzo većinu leševa počelo da pretvara u fosile.

Porodica Abi Sad se već četiri generacije bavi paleontologijom, uključujući i mladog Ralfa koji u svojoj šestoj godini iskopava fosile bolje nego iskusni znalci iz drugih delova sveta. Ova porodica iz svog nalazišta u Libanu snabdeva najveće svetske muzeje fosilima. Između ostalog, njihovi eksponati se mogu videtu u Britanskom muzeju u Londonu, Prirodnjačkom muzeju u Njujorku, u muzejima u Tokiju, Berlinu, Minhenu... Sada je došlo vreme da se čitava zbirka okamenjenih, izumrlih morskih nemani starih između 95 i 100 miliona godina nađe i u Beogradu.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dd

Odakle to da je Zemlja toliko stara?

DSCZ

Iz glavnog ogbora PUPS-a?🤔

SERIJE