Predrag Vujić

Razmaženi Mišel Uelbek ISPALIO Beograđane!

Najblaže rečeno ružan gest francuskog pisca Mišela Uelbeka koji zbog problema sa avionom nije poželeo da poleti za Beograd.

49
A- A A+
uelbek Foto: YouTube/On n'est pas couche

Puna sala Kombank dvorane (Dom sindikata) čekala je da vidi Mišela Uelbeka, jednog od omiljenih pisaca u ovim krajevima.

Ali, hladan tuš!

Direktor festivala Krokodil Vladimir Arsenijević imao je neprijatnu dužnost da saopšti publici da Uelbek neće doći, jer nije ni krenuo za Beograd.

Nakon negodovanja publike, sporadičnih zvižduka i pitanja "zašto niste objavili u medijima da on neće doći", pa i povika: "Vratite nam pare", Arsenijević je slegao ramenima i odgovorio da su tek danas saznali, iz Uelbekovih mejlova, da on neće doći.

Nemali broj gledalaca i ljubitelja francuskog pisca odmah je napustio dvoranu.

Uelbek je, naime, bio glavna zvezda Festivala Krokodil i mnogi su pohrlili u Kombank dvoranu isključivo zbog njega.

dvorana, publika, Kombank dvorana, Dom sindikata Foto: MONDO/P. Vujić Iščekivanje Uelbeka...


Šta se dogodilo?

Uelbek je organizatorima festivala poslao dva mejla. U prvom je ispričao kako je u četvrtak uveče, zajedno sa suprugom, seo u avion za Beograd, ali da se onda dogodila "drama sa avionom kompanije Er Srbija (Air Srbija) koja je trajala satima", a prema tvrdnjama Uelbeka u avionu se osetio i miris goriva (navodno je curilo gorivo iz aviona koji je iz Pariza trebalo da doleti u Beograd).

Napisao je i da je atmosfera u avionu posle nekoliko sati "prerasla u neku vrstu pobune" i da su posle 4 sata putnici, maltene, sami organizovali napuštanje aviona(?!).

"Istinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja pre nego što je odlučeno da let bude otkazan bili su baš uznemiravajući, došlo je do neke vrste pobune putnika, koji su zahtevali da izađu iz aviona. Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osećao. Ukratko, zaista nemam želju da letim avionom u ovom trenutku, treba otkazati", glasi prvi mejl koji je Uelbek poslao organizatorima, a koji su oni prosledili medijima.

Potom je poslao još jedan mejl, namenjen publici, odnosno ljubiteljima njegove književnosti, u kojem je napisao da bi događaj iz aviona mogla da bude duga priča i kako je celu pobunu pokrenula jedna lepa žena, crne kose, koja je osoblju aviona rekla: "Dva sata nam govorite svašta, želim da odmah napustim avion".

Uelbek je izrazio divljenje toj ženi, jer je "baš tako nešto i on želeo da kaže", istovremeno izražavajući žaljenje što on nije bio taj koji bi pokrenuo "pobunu":

"Bila bi to duga priča, scena iz romana. Mogu samo ukratko da prepričam:

*jedna žena se prva pobunila, na početku potpuno sama. Crna kosa, tridesetak godina, lepa. Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja.

*rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem: "Već dva sata nam govorite svašta, dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah."

*ona ja bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže. Ne ja.

Teško je reći kako se sada osećam. Ipak najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negde u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava. I pomalo se stidim što je sam nisam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvata pomalo suviše lako da bude "u poziciji posmatrača".

Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira na to što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom, podseća na dugu francusku epizodu "žutih prsluka".

Mislim da nakon prethodne, možete da pročitate i ovu poruku, kako biste objasnili situaciju publici", glasi njegov drugi mejl.

Organizatori festivala KROKODIL će preduzeti pravne mere u vezi sa ovom situacijom.

"Udruženje KROKODIL će u narednim danima angažovati pravni tim radi konsultacija oko daljih koraka vezano za štetu koja je pretrpljena. Nakon godinu dana mukotrpnog i izuzetno skupog rada od strane malog tima (koji broji svega četiri člana) na dovođenju Mišela Uelbeka u Srbiju želimo da se sa zahvalimo svima na podršci u ovako, za nas, teškom trenutku i teškim okolnostima", istakli su oni.

Francuski pisac, inače, važi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti. "Francuski Orvel“, kako još nazivaju Uelbeka, ali i "enfant terrible" (nestašni dečko) savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca trebalo je da u Beogradu govor o sebi, svom stvaralaštvu, savremenom svetu i svom kompleksnom odnosu sa Francuskom.

Krokodil, festival krokodil Foto: MONDO/P. VujićUmesto njega, glumac Boris Isaković publici je čitao odlomke iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin".

Msje Uelbek, vidimo se nekada. Možda.

Povezano

Sve vesti