Tanjug

Skot o Kosovu: Zamrznuti konflikt nije opcija

Autor:

Američki ambasador Kajl Skot izjavio je da zamrznuti konflikt po pitanju Kosova i Metohije nije opcija koja donosi stabilnost.

14
A- A A+
preduzetnici, deca, ideje, ideja, Kajl Skot Foto: Mondo/Goran Sivački

"Srbija se Briselskim sporazumom posvetila tome da pokuša da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, kao i Kosovo. To bi trebalo da bude cilj obe strane, a to je sigurno i naš cilj", rekao je Skot za "Danas".

On je naveo da SAD podržavaju pregovore predvođene EU i da žele da se pronađe način da se sve strane vrate za sto.

"Sada imamo drugačiju vrstu zamrznutog konflikta u kojem je zapravo zamrznut proces pregovora. I ništa se ne dešava u smislu postizanja sporazuma", rekao je američki ambasdor.

UKINUTI TAKSE

On je kazao da su SAD od početka bile veoma jasne u stavu da carine nisu od pomoći i da predstavljaju prepreku vraćanju pregovorima i da ih treba ukinuti.

Carine, kaže, pokazuju teškoće da napredujete o situaciji uzajamnog nepovrerenja između strana u konfliktu, a pokušaj da se odgovornost za nemogućnost postizanja dogovora prebaci bilo na Berlin, Pariz, Moskvu, Brisel, Vašington ili Pekging, što se njega tiče, nije odgovarajući pristup.

"Jedino održivo rešenje mora biti lokalno, zasnovano na sporazumu Beograda i Prištine i jedini način za to je povratak pregovorima", naveo je Skot.

Novi poziv Trampu da dođe u Srbiju

On je dodao da carine jesu prepreka, ali i da ima mnogo prepreka u postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji.

Povodom izveštaja Evropske komisije, Skot smatra da odražava realnost, kako napredak Srbije u određenim oblastima, tako i druge oblasti u kojima napredak treba da se postigne.

"Ako mi doktor kaže da smršam i da treba više da vežbam, to mi se možda neće dopasti, ali neće mi pomoći ako doktora optužim da je neobjektivan", rekao je Skot.

Prema njegovim rečima, jasan je motiv EK da ukaže na oblasti u kojima je još potrebno poboljšanje kako bi se dostigli standardi za članstvo u EU.

Na pitanje kako vidi medijsku situaciju u Srbiji, Skot kaže da je bio veoma otvoren u izražavanju zabrinutost za položaj medija, o tabloidizaciji i senzacionalizmu.

"Umesto da mediji igraju ulogu 'psa čuvara', koji u demokratskom društvu javnosti predstavlja činjenice i informacije, oni služe kao 'pas napadač' jedne političke strane na drugu", rekao je on.

U snažnoj, stabilnoj demokratiji nezavisni mediji su važan kontrolor vlade, a ne bi trebalo da budu megafon jedne ili druge političke pozicije, zaključio je američki ambasador.

Povezano

Sve vesti