mondo.rs

Muke s ginekolozima u Beogradu

Autor:

U dvomilionskom Beogradu u domovima zdravlja zaposleno je samo sto ginekologa.

Muke s ginekolozima u Beogradu Foto: Guliver/Getty images, YakobchukOlena

U Sremčici od prošle godine nema ginekologa, pa su žene sa ove opštine već oko pola godine prinuđene da putuju i po pola sata do Banovog Brda, priča za "Politiku" Jelena, žiteljka ovog naselja. Svoj zdravstveni karton morala je da prebaci odmah po prelasku njene doktorke na novo radno mesto. Trenutno, kaže, postoje samo četiri ginekologa, koji pokrivaju Sremčicu, Moštanicu i ostale delove Palilule.

Jelena je samo jedna od velikog broja Beograđanki koje već neko vreme imaju problema da dođu do svog lekara. Uprkos tome što medicinski stručnjaci apeluju da žene što redovnije posećuju ginekologe, i to pre nego što dobiju bilo kakve simptome, čini se da ovi specijalisti u glavnom gradu nisu dovoljno zastupljeni.

Problemi sa zakazivanjem, dugo čekanje na pregled i gužve u ordinacijama samo su neke od situacija koje demotivišu žene u nameri da više vode računa o zdravlju. U Gradskom sekretarijatu za zdravsvo priznaju da problem sa ginekolozima postoji na pojedinim opštinama, tako je konkurs za prijem stalno otvoren u DZ Zvezdara, DZ Mladenovac i DZ Novi Beograd, ali "trenutno nema nezaposlenih specijalista ginekologije".

"U prigradskim domovima zdravlja, nedostatak ginekologa je znatno manji nego u ustanovama u centralnim opštinama. U domovima zdravlja Barajevo, Lazarevac i Sopot nema nedostatka prema normativu, dok u Grockoj, Mladenovcu i Obrenovcu nedostaje samo po jedan ginekolog", kažu iz sekretarijata za "Politiku", i dodaju da u Lazarevcu radi pet lekara, što je i predviđeno, a da u ovoj opštini radi i vanbolničko porodilište pa je zdravstvena nega žena tamo potpuno dostupna.

Ali, čitateljke koje su se javile ovom listu, malo plastičnije objašnjavaju situaciju u zdravstvenim ustanovama i probleme sa kojima se sreću kad reše da prekontrolišu svoje zdravlje.

"U našem domu zdravlja haos je nastao otkako je lekar u kojeg su žene imale najviše poverenja otišao u inostranstvo. Ostalo ih je nekoliko, ali je i to nedovoljno za opštinu od oko 50.000 stanovnika, pa je prevelika gužva i dešavalo se da na primer trudnica ne može da stigne da uzme uput za 'Narodni front'. Žene sve više idu na preglede kod privatnika u Smederevo ili Aranđelovac, a moja drugarica je karton prebacila u Sopot", priča za "Politiku" Svetlana, žiteljka Mladenovca.

Da je nezadovoljstvo Mladenovčana opravdano, potvrđuje i Dušica Milovanović. Dorektorka tamošnjeg doma zdravlja. Problem je, priča ona, nastao kad je ordinaciju napustio lekar koji je imao baš dosta pacijenata pa se njegov odlazak baš osetio. Trenutno su u njihovoj ginekološkoj službi zaposlena tri lekara, iako je po normativu potrebno da ih bude četiri.

"Pacijenti imaju teškoća sa zakazivanjem zato što lekari ne mogu da zadovolje sve potrebe koje ljudi imaju, a pogotovo u eri kad su oni postali svesni preventivnih pregleda i žele da svoje zdravlje kontrolišu i na vreme nešto preduzmu. Mi smo konkurs raspisivali i ponovo ćemo, ali verujte da se niko nije javio ni telefonom da se raspita. Na to radno mesto može da bude primljen samo specijalista ginekologije, a ne neko drugi, pa čak ni lekar koji je na specijalizaciji, iako bi on mogao da obavi znatan deo posla", kaže dr Milovanović.

Ona naglašava da tu nije reč samo o ginekološkim pregledima, jer je lekar ove specijalnosti edukovan i za pregled dojki i prvi koji bi trebalo rano da otkrije rak dojke koji je u porastu.

Prilikom zakazivanja pacijenti ne čekaju dugo, ali u čekaonici, priznaje, provedu i oko dva sata.

"Trudnice imaju prednost i trudimo se da one budu zbrinute. Svakako da i one čekaju duže, akli kao i te žene, podjednako su nam važne i one koje bi došle na sistematske preglede, radi ranog otkrivanja nekih problema. Možda su one te koje su, čini mi se, više ugrožene", navodi dr Milovanović.

Da muke s ginekolozima nemaju samo prigradske opštine svedoči i situacija u centralnom delu grada.

Pre pregleda

Izbegavajte seksualne odnose 24 časa pre pregleda, a uoči odlaska kod ginekologa obavezno se istuširajte, obucite čist donji veš i garderobu i obuću koja se lako skida.

U Domu zdravlja "Zvezdara" već oko godinu dana nedostaju dva, tri ginekologa, a na tri raspisana konkursa niko se nije javio. Najnoviji bi trebalo da izađe u sredu, pa će se, nada se dr Vesna Filipović, načelica službe za zdravstvenu zaštitu žena ovog doma zdravlja, javiti neko od mlađih kolega koji su trenutno na specijalizaciji.

"Imamo više od 24.000 pacijenata na Zvezdari i još 8.000 u Mirijevu. To su aktivni kartoni, iako imamo neopredeljenih. To su žene koje dolaze na preglede, ali zbog toga što nema dovoljno kadra nisu još izabrale doktora. Na taj broj stanovnika po planu nam je potrebno 11,5 lekara. Imamo ih devet, pa nam stalno nedostaju dva ginekologa. Sticajem okolnosti i jedna doktorka nam je bolesna. Mi odlično funkcionišemo koliko nas ima i s ponosom mogu da kažem da imamo ubedljivo najveći broj beba u Srbiji, posle Tutina", objašnjava dr Filipović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Uz velike muke uspevaju da hitne pacijente odmah prime, dok ostalima zakazuju u periodu od mesec dana.

I Jovana T, žiteljka Palilule kaže da ni u ovom delu grada situacija, najblaže rečeno, nije bajna.

"Kad pozoveš dom zdravlja da zakažeš pregled, prvo te pitaju da li imaš izabranog lekara, pa ako kažeš da imaš, zakažu ti, za neki datum koji nije baš blizu. Ako nemaš svog doktora, dobiješ informaciju da ćeš morati da sačekaš jer nemaju dovoljno lekara. Pitala sam ih kako je to moguće, a sestra mi je rekla 'znate li vi kolika je oština Palilula, a broj ginekologa je prepolovljen'", priča za "Politiku" Jovana.

Iskustva sagovornica lista pokazuju da broj od 100 lekara specijalista ginekologije, koliko ih je prema podacima Sekretarijata za zdravstvo, nije dovoljan za dvomilionski Beograd.

Iz ministarstva poručuju da se neophodan broj lekara i ostalog medicinskog kadra određuje normativom koji se utvrđuje u odnosu na broj pacijenata i ostale parametre dostupnosti zdravstvene zaštite.

Jedan izabrani ginekolog, kažu propisi, dovoljan je za 6.500 žena starijih od 15 godina sa teritorije neke zdravstvene ustanove.

"Zvanični podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da oko 50 odsto registrovanih korisnica u toku jedne godine dođe na pregled (prvi ili kontrolni) kod svog izabranog ginekologa u Beogradu. Dnevni broj pregleda varira od ustanove do ustanove i od lekara do lekara, a utvrđeni minimalni obavezni dnevni broj prijema pacijenata je 30", objašnjavaju u sekretarijatu.

Vreme čekanja, kažu, zavisi od više faktora, kao na primer, da li je reč o prvom ili kontrolnom pregledu, o tome o kojoj je ustanovi reč ili koje je doba godine. Prema stručno-medicinskoj proceni ginekologa i hitnost ima uticaj na vreme zakazanog prijema.

Povezano

Sve vesti