MONDO/Tanjug

Italija optužuje Francusku iako je "krivac" Nisan

Autor:

Italijanski ministar industrije krivi zvanični Pariz za krah pregovora Fijata i Renoa

1
A- A A+
fijat, fiat Foto: promo/FCA

Italijanski ministar industrije Luiđi Di Majo okrivio je francusku državu za debakl pregovora o spajanju između Fijat Krajslera i Renoa, rekavši da je mešanje Pariza dovelo do takvog ishoda.

"Mešanje države je ono što je dovelo da pregovori ne uspeju i Reno nije srećan zbog toga. To je bio jedan tržišni poduhvat koji je mogao da pomogne Italiji i Italijanima", rekao je za italijanski Radio 24 Di Majo, koji je takođe zamenik premijera, prenosi Rojters.

"Smatram da se Francuska ponela loše u poslu koji je jedan tržišni poduhvat za koji smo mi pokazali uvažavanje. U kontaktima sa Fijat Krajslerom i njegovim najvišim rukovodiocima ispoljili smo uvažavanje prema kompaniji i njenim pregovorima", rekao je on.

Fijat je povukao svoju ponudu za spajanje s Renoom navodeći kao razlog "političke prilike u Francuskoj".

U saopštenju je navedeno da Fijat i dalje "čvrsto stoji iza argumenata o potrebi hitne transformacije iznetih u predlogu", napominjući da je predlog bio uglavnom dobro primljen na tržištima i u auto industriji, te da bi doneo korist obema stranama.

"Međutim, postalo je jasno da u Francuskoj trenutno ne postoje politički uslovi da se jedno takvo spajanje uspešno sprovede", poručili su iz Fijata.

Francuska vlada, kao najveći pojedinačni akcionar u Renou sa udelom od 15 odsto, postavila je četiri uslova u vezi sa Fijatovom ponudom - garancije za radna mesta u Francuskoj, da vlada dobije mesto u upravnom odboru zajedničke kompanije, da sedište udružene kompanije bude u Francuskoj i da Nisan kao dugogodišnji partner Renoa da pristanak za ovo spajanje.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je juče povodom kolapsa pregovora da su u pogledu prva tri uslova postigli dogovor, dok je pitanje Nisanovog pristanka ostalo otvoreno.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti