Beta

Zeleni: Planina Venčac nestaje, rupa umesto vrha!

Autor:

Zeleni pokret Srbije upozorio je danas da firma Bekament miniranjem vrha planine Venčac i njenim "nekontrolisanim iskopavanjem" dovodi do ekološke katastrofe u celoj Šumadiji.

4
A- A A+
ovce, pastir, planina, žabljak, prirodne lepote Foto: Mondo/Goran Sivački"Do vrha Venčaca (nekad na nadmorskoj visini od 658 metara) još uvek vodi staza, ali umesto vrha na planini zjapi rupa. Najviša tačka onoga što je ostalo niža je od nekadašnjeg vrha za cela tri metra, i ako je verovati GPS uređaju, nalazi se čitavih trideset metara dalje. Tamo gde je nekada bio kamen oko koga su ponosno pozirali šumadijski planinari, sada je praznina", navodi se u saopštenju.

Zeleni pokret Srbije ocenio je da ubrzano nestajanje planine Venčac počinje davanjem dozvole za iskopavanje mermera i kamena firmi Bekament iz Aranđelovca i da se tada "može videti kako planina Venčac ubrzano nestaje".

"Do pre svega nekoliko godina, vrh Venčaca bio je potpuno obrastao šumom, krajnje neugledan ali sasvim pitom u svojoj neuređenosti, možete samo zamisliti kakva šteta nastaje u prirodi nestajanjem čitave jedne planine", istakao je taj pokret.

MONDO je kontaktirao preduzeće iz Aranđelovca i očekujemo njihov odgovor.

Dragoceno otkriće na Venčacu kod Aranđelovca!

Povezano

Sve vesti