Fonet

Tači: Dan kad su se srpski generali predali NATO-u

Autor:

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je na svom Twitter nalogu da su se na današnji dan pre 20 godina srpski generali predali NATO i da je to značilo kraj genocida i slobodu za Kosovo. I Haradinaj izneo svoj stav.

7
A- A A+

tači mogerini Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina


"To je značilo kraj genocida, slobodu za Kosovo i pobedu ljudskih prava nad svime drugim", napisao je Tači."To je bio bolan put, ali ponosan u obnovi naše zemlje i našeg društva. Za svet je to bila pobeda ljudskih prava nad svim kršenjima iz prošlih vekova", napisao je Tači na Facebooku.

Prištinske vlasti spremaju 12. juna centralni skup povodom 20. godišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo, a nakon pisanja medija da će tome prisustvovati nekadašnje državne sekretarke SAD Hilari Klinton i Medlin Olbrajt, penzionisani američki general i komandant NATO za vreme bombardovanja SRJ Vesli Klark i bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu Viljam Voker, potvrda je danas stigla samo za dolazak Olbrajtove.

"Sa velikim poštovanjem, sećamo se svake žrtve svake nacije koja se pridružila NATO u toj pravednoj borbi. Sa bolom, ali uvek ponosni na njihov heroizam, sećamo se svakog koji je pao da bi naš san postao stvarnost. Mi smo večno zahvalni", dodao je Tači.

Istim povodom oglasio se i premijer Ramuš Haradinaj koji tvrdi da je sporazum kosovskim Albancima “konačno potvrdio pravo da žive u slobodi".

"NATO je u zajedničkom trijumfu sa narodom Kosova utvrdio da je pravo našeg naroda da razbije okupaciju ljudsko pravo", naveo je Haradinaj na Facebooku. 

Pre 20 godina, 9. juna 1999. godine potpisan je Kumanovski sporazum kojim je završeno bombardovanje SR Jugoslavije.

Povezano

Sve vesti