Mladen Šolak

Krstajić: Ako odem, odlazim čistog obraza

Autor:

"Fudbalski savez odlučuje o mom statusu, a ja ću prihvatiti svaku odluku. Ukrajinci nas nisu nadigrali", rekao je selektor dan pre utakmice protiv Litvanije (ponedeljak, 20.45).

Krstajić: Ako odem, odlazim čistog obraza Foto: MN Press

Posle popodnevnog obraćanja predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze bilo je jasno da neće biti promene selektora Mladena Krstajića uoči utakmice protiv Litvanije.

Pod i dalje prisutnim utiskom blamaže u Ukrajini, prvi čovek Saveza se izvinio naciji, a nekoliko sati kasnije pred novinare je izašao i šef struke "orlova", u društvu defanzivca reprezentacije Uroša Spajića.

Krstajić je rekao da i dalje stoji iza izbora igrača i taktike za meč protiv Ukrajine, uz ponovljenu poruku da "preuzima odgovornost":

"Sutra je treće kolo kvalifikacija i onda nas čeka mir od dva i po meseca, a šta se dešava - odlučiće FSS. Ja sam tu, na raspolaganju i poštovaću svaku odluku FSS. Svaku grešku stručnog štaba i ekipe preuzimam i prihvatam sve što FSS odluči. Ako izađem - izlazim čistog obraza, gledaću utakmicu i protiv Portugala i Luksemburga privatno", rekao je on.

Na konkretno pitanje - šta podrazumeva pod "preuzimam odgovornost", Krstajić je odgovorio:

"Zna se šta to podrazumeva. Ja vodim ovu ekipu i njen sam komandant. Izgubili smo bitku, ne i rat. Mislim da sam bio jasan", dodao je.

"BILO BI NEOZBILJNO DA OSTAVIM EKIPU NA CEDILU"

Da li bi bila greška ako bi Srbija pod utiskom utakmice u Ukrajini promenila taktiku i zaigrala defanzivnije - ponovo sa jednim napadačem?

O Mitrovićevoj povredi...

"Znate da je bio povređen, imao je problema sa trbušnim zidom, pričali smo par puta i bilo je pitanje da li može da sedne na klupu, ali medicinsko osoblje ga je osposobilo da igra pola sata. Ovog momenta nije bio spreman. O tome nisam hteo da pričam pred Ukrajinu, zbog pripreme protivnika. Sad ponavljam da su svi spremni i na raspolaganju, videćemo..."

"Sutra je nova utakmica, videćemo kako ćemo igrati. Biće drugačiji meč, igraćemo protiv ekipe od koje smo bolji i bićemo ofanzivni. Drugačiji je pristup".

U još jednom osvrtu na meč u Ukrajini, Krstajić je rekao da domaćin "nije nadigrao Srbiju" i da bi se meč možda kretao u drugom pravcu da su "Orlovi" na početku iskoristili svoje šanse.

"Ukrajina nas nije nadigrala, bili smo egal ekipa do 20 i nekog minuta, a na sitne stvari su nam dali golove, što je nedopustivo. Da smo postigli gol preko Prijovića jednom ili drugi put, ko zna šta bi bilo...".

Upitan da li je razmišljao o ostavci, selektor je odgovorio odrično.

"Nisam, jer imamo dve utakmice u kratkom periodu i bilo bi malo neozbiljno da ostavim ekipu na cedilu. Ne bih se složio da bilo ko u mojoj situaciji podnese ostavku dan pre meča. Kada se završi ovaj meč - pričaćemo", poruka je Mladena Krstajića.

Podsetimo, utakmica trećeg kola kvalifikacija za EURO2020 između Srbije i Litvanije igra se u ponedeljak (20.45) na stadonu "Rajko Mitić" bez publike.

Izvor: MONDO


Pročitajte tok konferencije iz minuta u minut:

17.45 Konferencija je završena.

17.42 Da li bi bila greška ako bi se ekipa u meču protiv Litvanije vratila na defanzivniji sistem?

"Sutra je nova utakmica, videćemo kako ćemo igrati. Biće drugačiji meč, igraćemo protiv ekipe od koje smo bolji i bićemo ofanzivni. Drugačiji je pristup".

17.41 O Mitroviću...

"Znate da je bio povređen, imao je problema sa trbušnim zidom, pričali smo par puta i bilo je pitanje da li može da sedne na klupu, ali medicinsko osoblje ga je osposobilo da igra pola sata. Ovog momenta nije bio spreman".

"O tome nisam hteo da pričam pred Ukrajinu, zbog pripreme protivnika. Sad ponavljam da su svi spremni i na raspolaganju, videćemo..."

17.40 Krstajić: "Ukrajina nas nije nadigrala, bili smo egal ekipa do 20 i nekog minuta, a na sitne stvari su nam dali golove, što je nedopustivo. Da smo postigli gol preko Prijovića jednom ili drugi put, ko zna šta bi bilo..."

17.40 Da li je Krstajić bio kritičan prema igračima kako su oni bili kritični prema sebi?

"Nikad nisam bio kritičan prema igračima. Uvek sa njima prijateljski nastupam, igraju u velikim klubovima. Bez obzira na to što sam ja njima šef. Sumiramo stvari da napravimo što bolju pripremu. Žao nam je svima što se to desilo, osam utakmica smo bili bez poraza, desio se kiks i debakl. Tri boda smo izgubili, moramo da idemo dalje. Dolazi nam Portugal, idemo u Luksemburg... Ako budemo kukali nećemo uraditi ništa".

17.37 Da li je razmišljao o ostavci?

"Nisam, jer imamo dve utakmice u kratkom periodu i bilo bi malo neozbiljno da ostavim ekipu na cedilu. Ne bih se složio da bilo ko u mojoj situaciji podnese ostavku dan pre meča. Kada se završi ovaj meč - pričaćemo".

17.36 Preuzimanje odgovornosti?

"Zna se šta to podrazumeva... Ja sam birao ove igrače, ovu ekipu".

17.35 Krstajić je u dahu dodao...

"Analizirali smo, videli smo šta smo radili dobro, loše, kod rezultata 0:0 nismo iskoristili neke šanse. Sad sam ja na margini i nemam nikakav problem sa tim. Sutra je bitno, važno i ako smo patriote bitno je da podržimo ove igrače. Da li ćemo mi biti ovde - to je potpuno nebitno".

17.33 Pitanje za Krstajića o taktici i o tome da li je bio "izdan" od igrača. Da li ima razlog da ostane na mestu selektora?

"Posle meča sa Ukrajinom rekao sam da preuzimam potpunu odgovornost. I dan danas pred vama kažem da je tako. Utakmica je bila, prošla, desilo se šta se desilo i ne možemo da vratimo. Debakl. Bio je moj izbor igrača, taktika, igračima ne zameram, desio se dan kakav se desio i ne možemo da vratimo. Samo možemo da sutra pobedimo. Sutra je treće kolo kvalifikacija i onda nas čeka mir od dva i po meseca, a šta se dešava - odlučiće FSS. Ja sam tu, na raspoloaganju i poštovaću svaku odluku FSS. Svaku grešku stručnog štaba i ekipe preuzimam i prihvatam sve što FSS odluči. Ako izađem - izlazim čistog obraza, gledaću utakmicu i protiv Portugala i Luksemburga privatno".

17.31 Pitanje za Spajića - gde je izlaz iz situacije?

"Izlaz je jedan - da pobedimo sutra. Svima je bilo jako teško posle meča i što ste vi novinari rekli da je sramota - jeste. Preuzeli smo odgovornost, svesni smo toga, drugog puta i nema i šta je - tu je. Možemo koliko god hoćete da pričamo o toj utakmici, ali više nema svrhe. Tri boda su izgubljena, rezultat je težak, a jedino rešenje je da pobedimo sutra i da uradimo sve što je do nas da se ovo ne ponavlja".

"Da li smo precenili sebe ili potcenili nas, mnogo je pitanja... Njihov drugi, a naročito treći gol nas je dotukao. Utakmica je otišla u smer u kom nismo krenuli, očekivali".

17.31 Ovog puta nije bilo uvodnog obraćanja selektora. Odmah se prešlo na pitanja.

17.30 Na konferenciju su došli selektor Krstajić i reprezentativac Uroš Spajić.

Može li Mladen Krstajić da "razmrda" fudbalere Srbije?

"Orlovi" su u petak doživeli debakl u Lavovu gde nas je Ukrajina nadigrala ubedljivo (5:0), ali taj meč mora što pre da se zaboravi kako bi u drugom susretu ovog "prozora" kvalifikacija zabeležili bolji rezultat protiv Litvanije - ponedeljak, 20.45.

Nekoliko sati uoči konferencije Mladena Krstajića posvećene toj utakmici, javnosti se obratio Slaviša Kokeza i pružio podršku selektoru uz potvrdu da (još) neće biti smenjen.

Prvi čovek srpskog fudbala je naveo da će se o sudbini Mladena Krstajića odlučivati posle utakmice sa baltičkom reprezentacijom koja poput nas za sada ima tek jedan osvojen bod, a koja nam je dobro poznata iz Lige nacija gde smo ih dvaput pobedili.

S obzirom na to da se radi o reprezentaciji koja više tri godine ne zna za pobedu u takmičarskoj utakmici, ovo deluje kao idealna prilika da se "orlovi" vrate na stari put.

Problem naravno predstavlja nizak moral tima i to što se igra pred praznim tribinama.Povezano

Sve vesti