Tanjug

Đokić, prvi Srbin kojem će se suditi u Specijalnom sudu

Autor:

U novoformiranom Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini, u kojem će se suditi optuženima za ratni zločin, organizovani kriminal i druga teška krivična dela, uskoro će početi suđenje Zoranu Đokiću.

1
A- A A+

balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

Reč je o raseljenom licu iz Peći, s privremenim boravkom u Beogradu, piše "Politika".

To će biti prvi Srbin o kojem će albanske sudije odlučivati po optužnici koju je kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo protiv Đokića (49) sredinom prošle nedelje, a kojom ga tereti da je navodno počinio ratni zločin protiv civilnom stanovništva tokom marta i aprila 1999. u Peći.

To je za "Politiku" izjavio Ljubomir Pantović, advokat Đokića, koji je uhapšen 2. februara na prelazu Jarinje i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici u Podujevu, koja važi za najbeznedniji zatvor na prostoru Kosova i Metohije.

Advokat Pantović napominje da će okrivljenom Srbinu suditi veće u kojem će biti Albanci, s obzirom na to da se prošle godine Euleks povukao iz pravodsudnog sistema.

Na pitanje kako tumači optužnicu kojom se Đokić tereti da je u saradnji sa "neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti počinio zločin protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gdu su nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili", Pantović odgovara da "optužnica nije kredibilna".

"Tu nema dokaza. Optužnica je apsolutno neosnovana jer glavni svedoci na koje se tužilaštvo poziva nisu identifikovali Đokića kao učesnika događaja, već su od drugih ljudi čuli da je navodno on bio tu", kazao je Pantović.

On ističe da to nisu kredibilni svedoci, iako je tužilaštvo predložilo svedoke čiji su članovi porodica nastradali.

Pantović napominje da je Đokić do 2015. živeo u Kosovskoj Mitrovici gde je radio u više nevladinih organizacija, ali i međunarodnim institucijama, a jedno vreme i u kosovskom Ministarstvu za povratak i zajednice.

"Pri svakom zaposlenju rađene su detaljne provere koje su uvek bili pozitivne, što znači da Đokić i da je hteo nešto da sakrije ne bi mogao", naveo je Pantović, advokat iz Kosovske Mitrovice.

Povezano

Sve vesti