mondo.rs

"Nađite drugog predsednika ako hoćete dalje bez SAD"

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa funkcionerom Stejt departmenta Metjuom Palmerom poručuje: "Nikome od nas nije prijatno da jedni sa drugima razgovaramo, ali moramo da gledamo u budućnost."

"Nađite drugog predsednika ako hoćete dalje bez SAD" Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je izjavio da je pozicija NATO pre 20 godina kada je izvršena agresija nad Srbijom neodbranjiva.

"Mislim da nije postojao razlog za agresiju, unišetenu infrastrukturu, živote...Mislim da je srpski narod platio cenu koji nije zaslužio. Nadam se da će za 10 godina neki ljudi koji su učestvovali u tome posmatrati iz ugla pravde", rekao je predsednik Srbije nakon sastanka sa Palmerom.

Ipak, dodao je da moramo da se koncentrišemo na budućnost.

"Nikome od nas nije prijatno da jedni sa drugima razgovaramo. Ako mislite da Srbja treba da ide u budućnost bez dobrih odnosa sa SAD, nađite drugog predsednika. Daću sve što mogu da takve odnose branim. Moramo da razdvojimo u svojim glavama – da poštujemo prološt, ali i budućnost naše dece", istakao je Vučić.

Predsednik  je na pitanje novinara o sastanku u Parizu rekao da misli da ga neće biti, ali da je Srbija spremna za sastanak.

"Ja nisam siguran za sastanak u Parizu, ali ne mislim da iko želi da opet čuje kako neko neće da ukine takse. Važno je da se vidimo sa našim nemačkim i francuskim partnerima. Mi smo željni kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju mogućnost bilo kakvih odnosa".

Metju Palmer je rekao da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji je predvođen EU i smatraju da je veoma važno da ovaj dijalog otvori evropski put.

"Vidimo da su takse prepreka tome i želeli bismo da vidimo da se ukinu i da se obe strane vrate na pregovarački sto. Predsedniče, puno vam hvala na vašoj posvećenosti po pitanju dijaloga i možete da računate na našu podršku", kazao je Palmer.

On je na pitanje novinara o NATO bombardovanju rekao da mu je žao zbog žrtava i da je to jako osetljiva tema.

"Umesto da gledamo u prošlost, možda je važnije da gledamo u budućnost i da se građani Srbije usmere ka evropskim integracijama. Mi treba da priznamo kakvu je cenu platio narod tokom bombardovanja, ali je vreme da se okrenemo ka budućnosti", rekao je američki visoki funkcioner.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

Palmer: Sad je prilika za Srbe i Albance

Povezano

Sve vesti