mondo.rs,Tanjug

Vučić: Jedan predsednik iz EU mi je rekao...

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reka je danas da Srbija ima pet poglavlja spremnih za otvaranje u pregovorima sa EU, možda i sedam, a da li će ona biti otvorena - to, istakao je, zavisi od političke volje EU.

5
A- A A+

eu, evropska unija Foto: Mondo/Stefan Stojanović


"Što se tiče poglavlja, nikada ih za to nisam molio, nikad neću ni moliti - ako hoće neka otvore. . . Imamo pet spremnih poglavlja, možda i sedam, ali to je njihova politička volja i ništa drugo. To je pitanje njihovog političkog odnosa prema Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Vučić na sednici Konventa o EU.

Dodao je da razume političke interese unutar EU.

"Jedan od predsednika jedne zemlje EU rekao mi je - ''ja sada imam izbore, moram da pobedim, ako vam kažem da ćete išta da dobijete, onda neću pobediti''. Rekao sam:''Šapo!'' Čovek je bio iskren", rekao je Vučić.

On je dodao da su razgovori sa EU sada iskreniji nego što su bili, kao i sa Amerikancima.

"Sve je kristalno jasno. Oni kažu sve što misle, mi kažemo šta mislimo", zaključio je Vučić.

Vučić je izjavio da je izveštaj EU o napretku Srbije konstatovao važne pozitivne stvari po pitanju slobode izražavanja, ali da su opet naveli da nema napretka, što, ističe, ukazuje da je to politička ocena.

Vučić je na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU u skupštini rekao da nikako da čuje nekoga u Srbiji ko će da kaže da nema slobodu izražavanja, već da to stalno čuje od onih koji imaju najveću slobodu izražavaju.

"Nikako da to čujemo od onih koji nemaju slobodu izražavanja. Pa bih voleo samo da nam EU to potkrepi sledeći put nekim primerom. Svaki dan slušam te pridike od onih koji se na najslobodniji način izražavaju i vode 24/7 kampanju protiv svih koji im se ne sviđaju. Ali, oni to ne tvrde za sebe, već za nekog drugog da nema slobodu izražavanja".

Vučić kaže da je doneta važna presuda, koju neki nazivaju i istorijskom, za slučaj Churuvija i konstatovao da oni koji za to nisu bili kritikovani od EU, a vodili su kampanje tim povodom, nisu uspeli da donesu presudu za 12 godina svoje vlasti.

"Svaki put kada su prava novinara bila ugrožena na društvenm mrežama uvredama ili pretnjama, kao i kada je reč o fizičkom napadu, kao u slučaju predsednika opštine Grocke, ne samo da smo obavili svoj posao, već smo i na najbrži i najtransparentniji način uradili. Sve je to konsatovano u izveštaju, a ocena je ipak da nema napretka", naveo je Vučić.

Istakao je da mu zato to više liči na političku ocenu.

Predsednik je dodao da i pored toga nije razočaran niti ljut, kao i da ćemo to prihvatiti i raditi na tome da stvari menjamo i pokušamo da unparedimo ambijent kako bi se svi osećali slobodno i mogli da rade na profesionalan i odgovoran nacin.

Povezano

Sve vesti