MONDO/Tanjug

Vozimo automobile prosečno stare 17 godina, a susedi?

Autor:

Građani Hrvatske u proseku voze automobile starije od deset godina, a Hrvatska je sa 77 poginulih na milion stanovnika pri vrhu lestvice među zemljama EU.

1
A- A A+
Zagreb Foto: MONDO, Jelica Dojčinović Zagreb

Prošle godine na hrvatskim putevima bilo je oko 1,7 miliona vozila, od kojih je 1,14 miliona bilo staro 10 i više godina, dok je tek nešto više od 11 posto, odnosno 186.000, bilo u kategoriji od dve do pet godina, a 102.000, odnosno oko šest odsto, starosti do jedne godine.

Više od četvrtine vozila starijih od 10 godina bilo je neispravno, a Željko Šarić sa zagrebačkog Saobraćajnog fakulteta kaže da starija vozila, osim što su često tehnički neispravna, imaju i slabiju sigurnosnu opremu, te su njihovi vozači ugroženiji kada dođe do nezgode.

Naveo je da je u 2018. godini u saobraćajnim nezgodama u više od 80 odsto slučajeva bilo uključeno bar jedno vozilo koje je starije od pet godina.

Boljem stanju voznog parka na hrvatskim putevima, kako zaključuje Index.hr, doprinelo bi poresko rasterećenje vozača.

Pročitajte kakvo je stanje voznog parka u Srbiji

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti