mondo.rs

OPREZ: U Srbiji i FRIZERI rade estetske operacije?!

Autor:

Sve popularnije i dostupnije zahvate za ulepšavanje u našoj zemlji obavljaju i potpuno nekvalifikovana lica, upozorava predsednik Udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Srbije dr Marijan Novaković.

OPREZ: U Srbiji i FRIZERI rade estetske operacije?! Foto: Guliver/Getty Images/Robert Daly

Estetske, plastične i rekonstruktivne procedure, i antiejdžing medicina, poslednjih godina sve su popularnije, ali i dostupnije svim generacijama. Ipak, dešava se da tako ugrozimo i izgled i zdravlje.

Danas će vodeći stručnjaci izneti podatke o neleganom radu u struci, lažnom predstavljanju i neophodnim kriterijumima za rad u toj oblasti. Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu koja je proveravala situaciju u praksi i definisala neophodne kriterijume za rad. Kontrola svih koji pružaju takve usluge ubuduće će biti stroža.

Predsednik republičke komisije dr Marijan Novaković je za RTS rekao da vlada "stravičan nered" što se tiče struke, sredstava i mesta gde se obavljaju intervencije.

Ovo su najpopularnije operacije u Srbiji

Taj segment antiejdžing medicine, odnosno estetske medicine pripada pre svega plastičnoj hirurgiji. "Mi tu edukaciju obavljamo od prvog dana svoje osnovne specijalizacije", istakao je dr Novaković.

Takve procedure ne smeju da se rade van zdravstvenih ustanova, a rade se u frizerskim salonima, apotekama, salonima lepote i fitnes centrima. "Imamo čak informacije da postoje žurke u okolini Beograda, u nekim vilama se prave tzv. botox party", dodao je dr Novaković.

Intervencije tada najčešće obavljaju nestručna lica, ne samo lekari koji nemaju za to obuku, već i frizeri.

"Jedna pacijentkinja je rekla da joj je dizajner radio, bio je dao akciju da to košta minimalno", naveo je dr Novaković i istakao da je ona došla uplakana na eventualnu korekciju.

Bilo je i drastičnijih primera, kada su pacijenti čak dolazili sa odumrlim delovima kože, parcijalnim slepilom, embolijom. Pored lokalnih komplikacija, mogu da se dogode i sistemske, pa i anafilaktički šok.

"Zato je bitno da se procedure rade u zdravstvenim ustanovama, od strane edukovanih ljudi, da se zna ko ih je edukovao i da koriste samo sredstva koja imaju dozvolu naše Agencije za lekove i medicinska sredstva", naveo je dr Novaković.

Inspekcija će ovih dana obratiti mnogo više pažnje i o lažnom predstavljanju lekara, koji se predstavljaju kao specijalisti, ali i drugih koji pod okriljem antiejdžing medicine rade i neke nedozvoljene procedure.

Povezano

Sve vesti