Tanjug

NVO: Ubijeni migrant opomena za Srbiju

Autor:

Poslednji slučaj ubistva maloletnog migranta u Beogradu pokazuje da postojeći sistem za nepraćenu i razdvojenu decu migrante i izbeglice nije bezbedan, ocenjuje Beogradski centar za ljudska prava.

NVO: Ubijeni migrant opomena za Srbiju  Foto: Mondo/ Goran Sivački

Ova NVO očekuje da će taj slučaj podstaći državu da zaštiti takvu decu od krijumčarenja i nasilja.

Navode da se slučaj mora posmatrati pre svega iz ugla prava deteta koje je pobeglo od užasa rata, koje je godinama zapostavljano i koje je bilo prepušteno samo sebi.

Centar smatra da smeštanje dece u zasebne centre koji su adekvatni za njihove potrebe i koji im garantuju bezbednost predstavlja minimum uslova koje je potrebno ispuniti kako bi se smanjili rizici od izloženosti deteta osobama koje bi mogle da ga zloupotrebe.

Iz Centra navode i da je neophodno preduzeti hitne mere da se deca izbeglice ohrabre da izađu iz krijumčarskih krugova.

Tragično nastradali dečak, navode iz Centra, bio je žrtva arbitrarnog lišenja slobode januara ove godine.

OPET tuča i haos: Ubijen migrant u Beogradu!


"Nakon što ga je hrvatska policija vratila na teritoriju Srbije, njegov identitet i uzrast su bili pogrešno navedeni u policijskim i sudskim spisima. U prekršajnom postupku pokrenutom i okončanom istog dana pred Prekršajnim sudom u Bačkoj Palanci, postupajući sudija je bez angažovanja prevodioca u obrazloženju presude naveo da se dete odriče prava na žalbu i doneo rešenje kojim je izrečenu novčanu kaznu zamenio kaznom desetodnevnog zatvora", navodi se u saopštenju Centra.

Beogradski centar za ljudska prava se nada da će slučaj ubijenog dečaka podstaći Srbiju da bez odlaganja preduzme sve mere kako bi se smanjili rizici od ponavljanja ovakvih događaja", navodi se u saopštenju.

Ubijen migrant u centru Beograda


Do pomaka u tom pogledu moguće je doći, navode, samo koordinisanim akcijama i saradnjom Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijata za izbeglice i migracije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U Beogradu su se, 5. i 6. juna dogodila dva ubistva migranata - jedno u Karađorđevoj ulici, a drugo u Krnjači.

Povezano

Sve vesti