Tanjug

Gruevski i zvanično više nije poslanik

Autor:

Sobranje Republike Severne Makedonije na današnoj sednici potvrdilo je ostavku na mesto poslanika bivšem premijeru i političkom azilantu u Mađarskoj Nikoli Gruevskom, javila je MIA.

0
A- A A+
Skoplje, Makedonija Foto: MONDO/Predrag VujićGruevski je podneo ostavku na mesto poslanika u Sobranju nakon što je komisija za mandatno-imunitetna pitanja pokrenula postupak i usvojila predlog o oduzimanju njegovog poslaničkog mandata zbog neopravdanog odsustva u radu Sobranja dužeg od šest meseci.

On je prošle nedelje, putem notarskog zastupnika, na mađarskom jeziku podneo ostavku.

Nedelju dana su trajale spekulacije i optuživanja između vlasti i opozicije o tome da li Gruevski ima pravo da podnese ostavku bez ličnog prisustva i iznetog obrazloženja u Sobranju.

Dok je VMRO-DPMNE smatrao da je ostavka legitimna i da ne predstavlja presedan u praksi, iz vladajućeg Socijaldemokratskog navode da poslanik ostavku mora da podnese lično na sednicu Sobranja, gde mora i da je obrazloži. đ

Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu u slučaju "Tenk", zbog procedure u kupovini blindiranog "mercedesa" za potrebe makedonske vlade, napustio je Severnu Makedoniju dan pre nego što je trebao da se javi u skopski zatvor na odsluženje zatvorske kazne.

On se nakon raspisivanja nacionalne i međunarodne poternice javio iz Budimpešte putem Fejsbuka gde je napisao da je odlučio da napusti zemlju zbog pretnji smrću a koje bi, kako je uveren, bile realizovane upravo u zatvoru.

Sobranje je potvrdilo i ostavku poslanika iz vladajuće većine Pavla Bogoevskog koji je podneo ostavku nakon objavljenog telefonskog razgovora u kome naručuje kanabisovo ulje.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE smatraju da je Bogoevski nedostojan da obavlja poslaničku funkciju, kao i da treba krivično da odgovara zbog trgovine narkoticima.

Povezano

Sve vesti