mondo.rs

Mamić: Stvorio sam hrvatsku reprezentaciju!

Autor:

Hrvatski i regionalni fudbalski moćnik i dalje je u Bosni i Hercegovini i (još) neće biti izručen svojoj državi.

Mamić: Stvorio sam hrvatsku reprezentaciju! Foto: MN Press

Zdravko Mamić (59) do daljeg ostaje u BiH.

Tamošnji sud je pokrenuo postupak za eventualno izručenje nekadašnjeg čelnika Dinamo Zagreba Hrvatskoj, ali konačna odluka je na ministru pravde.

Dok je procedura u toku, fudbalskom moćniku optuženom za "izvlačenje" velike svote novca (navodno više od 20 miliona evra) iz zagrebačkog kluba naloženo je da preda putne isprave, uz zabranu napuštanja BiH.


Posle napuštanja ročišta u Sarajevu, Mamić je bio raspoložen za razgovor sa novinarima.

"U svim optužnicama koje su podignute protiv mene ne možete iščitati da sam oštetio državni proračun za lipu ili da sam utajio porez za lipu. Fudbalski klub u kojem sam radio doneo je odluke na svim organima - uprave, nadzornog odbora, izvršnog odbora, skupštine - da su ponosni na moj rad, da stoje iza svih odluka koje sam doneo i da se ne osećaju oštećenim", izjavio je on.

"ZLOČINAČKI SUD U OSIJEKU"Proces koji se vodi protiv njega u Osijeku nazvao je "političkim".

"Razumem da mi se hrvatski režim navalio na leđa iz političkih razloga, jer je to politički montirani proces, ali ne razumem vas novinare da to jednostavno ne ispitujete i da zdravo-seljački pitate - kako je moguće da se čoveku stavlja na teret da je oštetio državu ili utajio porez za lipu i nije oštetio klub, ili golubove, svemir ili Nasu...",

Prema njegovoj oceni, Hrvatska kao država želi da ga na svaki način "eliminiše", iako je u njegovom Dinamu stasavala velika većina aktuelne fudbalske reprezentacije te zemlje, koja je na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu zauzela drugo mesto.

"Vidim samo da se želi moja eliminacija iz sportskog, političkog, čak i fizičkog života u Hrvatskoj. Moja druga država, BiH je i moja sudbina i moja nada. Mogu se zahvaliti svim institucijama BiH što me tretira kao čoveka sa svim ljudiskim pravima, kao i vama, medijima u BiH. To je potpuno suprotno od onoga što sam doživeo u domovini. Nestvarno je kad neko za deset godina sa evropskog tržišta donese u svoju domovinu 500 miliona evra. Kada je Hrvatska igrala protiv Velsa pre nekoliko dana, od 11 igrača 10 je bilo u Dinamu, koje sam ja stvarao".

"IZDRŽAVA ME BRAT"

Zdravko Mamić Foto: MN PressSve prikupljene informacije o procesu protiv sebe hteo je da iznese na konferenciji za novinare.

"Hteo sam da izađem sa podacima koji bi polunormalnu državu uzdrmali i verovatno pomeli celu sudbinu vlasti u Hrvatskoj. Advokat me je upozorio da bih tako mogao vrlo da naštetim svojoj situaciji i objasnio da još imamo dovoljno vremena za to. Siguran sam da će doći vreme kada će biti milijardu posto nemoguće održati moj proces. Moj cilj i moj 'target' je da se suđenje i meni i svim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud, koji sudi po diktatu državnog tužilaštva, koji je ucenjen od hrvatskih službi. Znam i dan i vreme kada su to dogovarali i kako su to dogovarali... Rečeno im je da moraju da osude Mamića na pet godina ili hapse njih"

Upitan da li planira neki poslovni projekat i u Bosni i Hercegovini, po ugledu na Dinamo, Mamić je rekao da je u njegovoj situaciji još rano za ozbiljniji razgovor i plan o poslu.

"Sad stvarno moramo da prođem ove faze, to su stresovi i nije jednostavno. Ne znate šta nosi nijedan dan. Moji advokati, kao i najugledniji pravni stručnjaci u Hrvatskoj, uveravali su me da nema šanse da se meni sudi i da se optužnica potvrdi, a vidite da se potpuno suprotni proces odvija. O BiH mogu da kažem sve najlepše. Mene ljudi ovde toliko vole, kao da sam se ponovo rodio u ovih godinu dana. Samo ljubav i ljubav. Zato sarađujem i zato kažem da je BiH moja nada i budućnost. Što se tiče posla, za sada me finansira brat, ja hoću da radim, mogu da radim i videćemo kako će se situacija odvijati. Za neke ozbiljnije poduhvate sad nije vreme", dodao je Mamić.

Povezano

Sve vesti