Tanjug

Makedonci još samo da priznaju da ne postoje

Autor:

Tak što su nekako završli decenijsku sagu sa Grcima o promeni imena države, Makedonce čeka još jedan, jednako velik, problem s drugi komšijama iz EU - s Bugarima.

6
A- A A+
makedonija, tabla, promena imena Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Za razliku od Grka koji su "na jedno oko" zažmurili oko makedonske nacije, samo da se prizna ime Severne Makedonije, kao više geografsko određenog pojma, umesto Republike Makedonije, kao striktno političkog, Bugari praktično traže da Makedonci priznaju da ne postoje, tj. da nemaju nikakvu istoriju.

"Korekcija granica - nema ništa strašnije od toga"

Bugarska ministarka Ekaterina Zaharieva rekla je da se sa Severnom Makedonijom "neće praviti kompromise oko istorijskih činjenica" i da je iz Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, koji su potpisali premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov, za Bugarsku najvažnije pitanje u vezi sa Gocetom Delčevim i Ilindenskim ustankom, prenosi portal Plusinfo.

Od danas i zvanično: Republika Severna Makedonija

"Nećemo praviti kompromis sa istinom. Iz Severne Makedonije ne želimo ništa više nego istinu", rekla je Zaharieva u intervjuu za Bugarsku nacionalnu istoriju.

EU otvara pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Bugarska je odbacila predlog Severne Makedonije da zajedno obeležavaju delo idejnog tvorca i ideologa VMRO (Vnatrešne Makedonske Revolucionarne Organizacije) Goceta Delčeva 7. oktobra, kada su njegovi ostaci prenešeni u Skoplju

Zaharijeva se nada da će do kraja godine ekspertska komisija sastavljena od istoričara iz Severne Makedonije i Bugarske završiti posao, jer, kako je navela, već je postignut sporazum oko cara Samuila, Ćirila i Metodija, ali za Sofiju ostaje ključno pitanje sporazum o Delčevu i Ilindenskom ustanku.

Kumanovska grupa na suđenju u Skoplju: Ovo je Albanija!

"Najveća izdaja je napravljena kada je Bugarska komunistička partija nakon 1944. godine, pod pritiskom Staljina i Tita, priznala Makedonce", naglasila je bugarska ministarka spoljnih poslova.

I sam Goce Delčev, kako ističe Zaharieva, desetak puta je rekao i napisao da je Bugarin.

Nakon potpisivanja sporazuma između Severne Makedonije i Bugarske, formirana je zajednička komisija o rešavanju istorijskih sporova i obeležavanju važnih istorijskih datuma.

Juče je tokom radne posete Bugarskoj, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov rekao da postoje neslaganja oko pitanja Goceta Delčeva, ali da se nada da će se razrešiti u duhu dobrosusedske saradnje i zajedničke budućnosti.

Povezano

Sve vesti