mondo.rs

Mercedes GLB:"Kockica" koja je nedostajala (FOTO VIDEO)

Autor:

Pripada kompaktnim modelima, ali ima opciju poručivanja sa tri reda sedišta

Mercedes GLB:"Kockica" koja je nedostajala (FOTO VIDEO) Foto: promo/Daimler AG

U aktuelnoj Mercedesovoj nomenklaturi samo je GLB nedostajao. Sada je model sa ovom oznakom i zvanično predstavljen.

Nakon najava, sada je moguće videti kako izgleda "bejbi G klasa". Ovako je prozvan zbog kockastog dizajna, koji je svakako proslavila čuvena G klasa.

Novi SUV sa trokrakom zvezdom je smešten između modela GLA i GLC. Dakle, reč je o kompaktnom modelu, dužine 4,63 metra, ali koji se može poručiti sa tri reda sedišta, odnosno njime se može prevesti sedam putnika.

Ipak, ovde postoje ograničenja, odnosno treći red sedišta je samo za osobe niže od 168 centimetara.

Treba pomenuti da je naslone drugog i trećeg sedišta moguće delimično obarati, pa je zahvaljujući toj opciji moguć istovremeni prevoz više putnika i kabastog prljaga.

Spolja gledano, GLB stvarno liči na G klasu, odnosno njemu urbaniju, manju verziju, a i ne razlikuje značajnije od koncepta predstavljenog pre nekoliko meseci šangajskom salonu automobila.

Unutra vozača očekuje MBUX okruženje koje podrazumeva dva spojena velika ekrana. Ova info-zabavni sistem, jedan od najboljih u auto-industriji, moguće je kontrolisati dodirom centralnog ekrana, preko multifunkcionalnog volana i konzole smeštene između sedišta, pokretima ruke, kao i glasom.

GLB je prepun naprednih tehnoloških dodataka, kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti, a tu je i grafički prikaz off-road karakteristika.

Iako je namenjen pre svega urbanom okruženju, GLB se "skliznuti" i van puta zahvaljujući 4Matic pogonu na sva četiri točka.

Što se motorizacije tiče, kupci mogu birati između dva benzinca i dva dizelaša, raspona snage od 163 do 224 KS. Svi su upareni sa automatskim menjačima, a maksimalna brzina najjačeg modela GLB 250 iznosi 236 kilometara na sat.

Prvo sajamsko predstavljanje biće u Franfurtu početkom septembra, a do tada će biti poznate i cene.

MONDO TV: MERCEDES GLE NA SAJMU AUTOMOBILA

Izvor: MONDO

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti