mondo.rs

Ajkula kruži oko Korčule

Autor:

Morski pas, koji je pre nekoliko dana viđen kod Makarske, snimljen je opet, ali sada nedaleko od ostrva Korčula, pišu hrvatski mediji.

1
A- A A+
ajkula, ajkule, bele ajkule Foto: Guliver/Getty Images/Ryan Pierse ilustracija

Snimak je na svojoj stranici na Facebooku objavio Podvodni.hr. Oni navode da se radi o istom morskom psu koji je nedavno viđen kod Makarske.

Kod Makarske je snimljena ajkula mako (Isurus oxyrinchus), piše portal. Međutim, hrvatski stručnjak za morske pse, Alen Soldo, kaže "24sata" da je reč o modrulju, a ne o morskom psu mako ili kučak. Hrani se sitnim ribama, lignjama, a ponekad i pticama, kao i strvinama drugih životinja. Smatraju se potencijalno opasnim.

Veliki morski pas u plićaku u Jadranskom moru

On je navodno opet snimljen u Korčulanskom kanalu. Reč je verovatno o istom morskom psu, a hrvatski mediji navode da se to može videti po rezu koji se nalazi malo desno, između glave i peraja.

Nove, opasne vrste ajkula stigle u Jadran!

Nedavno je i u Grebaštici, naselju blizu Šibenika, snimljen morski pas u plićaku.

POŠAST NA JADRANU: Najezda rebraša! VIDEO

Meštani koji žive u blizini plaže kod Šibenika gde se u plićaku pojavio morski pas rekli su da ne pamte da se nešto slično dogodilo u tim krajevima.

U Jadranu stalno i povremeno živi 28 vrsta morskih pasa.

Na listi ajkula koje su opasne po ljude, mako vrsta zauzima visoko četvrto mesto. Češće od ove vrste morskih pasa ljude napadaju samo bela, tigrasta i ajkula bik.

Povezano

Sve vesti