mondo.rs

Otvorena ZF fabrika u Pančevu: Evo šta će proizvoditi

Autor:

Komponente za vozila budućnosti će stizati iz Pančeva

Otvorena ZF fabrika u Pančevu: Evo šta će proizvoditi Foto: promo/ZF Friedrichshafen AG

Nakon samo godinu dana od početka radova, u pančevačkoj industrijskoj zoni danas se otvara fabrika kompanije ZF, koja predstavlja finale prve faze investicija vrednih ukupno 160 miliona evra.

Fabrika, površine 30.000 kvadratnih metara, zaposliće 460 radnika koji će proizvoditi automobilske komponente iz najmodernije ZF-ove e-Mobility divizije. Osim u Nemačkoj, ZF ima još tri pogona u Evropi - dva u Češkoj i, sada, jedan u Srbiji.

U pančevačkoj fabrici će se proizvoditi električni motori, generatori za hibridne i električne pogone, menjači i mikroprekidači. Sve ove komponente predstavljaju budućnost automobilske industrije, jer će biti ugrađivane u hibridna i električna vozila.

U fabrici će se proizvoditi i autodelovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove.

Zbog dolaska ZF-a u Srbiju, "negodovao" je Mate Rimac, čiji Rimac Automobili proizvode jedan od najsavremenijih električnih automobila na svetu.

Rimac je još početkom 2018. najavio dolazak u Srbiju jedne velike nemačke automobilske kompanije "koja ima prihode gotovo na nivou bruto domaćeg proizvoda Hrvatske", ali tada nije precizirao o kojoj kompaniji je reč.

Pored ovog pogona, već je krenulo da se gradi još jedno ZF postrojenje, a biće izgrađen i naučno-istraživački centar, gde će oko 100 visokokvalifikovanih stručnjaka razvijati nove automobilske projekte.

ZF planira da u okolini Pančeva zaposli ukupno hiljadu radnika.

Ovaj nemački gigant i jedan od najvećih proizvođača automobilskih, železničkih i avionskih komponenti na svetu, ima više od 136 hiljada zaposlenih širom sveta. Godišnji prihod kompanije iznosi 37 milijardi evra.

MONDO TV: ELEKTRIČNI NISAN LEAF NA SAJMU AUTOMOBILA

Izvor: MONDO

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti