MONDO/Tanjug

Sezonsko poskupljenje putarina u Hrvatskoj

Autor:

Od 15. juna više cene putarina za većinu vozila

0
A- A A+

autoput, hrvatska Foto: MONDO/Marko Tanasković

U Hrvatskoj će i ove godine u periodu od 15. juna do 14. septembra poskupeti putarina za oko 10 odsto za određene grupe vozila, a Hrvatske autoceste (HAC) ove godine očekuju i pet odsto veći promet nego prošle godine.

Poskupljenje se se na grupe vozila I.A, I i II, koje čine više od 90 posto vozila koja se u tome razdoblju kreću hrvatskim autoputevima.

  I.A grupa su motocikli, motorni tricikli i četvorocikli, I grupa su motorna vozila sa dve osovine, visoka do 1,90 metara, a II grupu čine motorna vozila sa dve osovine, visoka više od 1,90 metara, čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kilograma i motorna vozila sa dve osovine, visoka manje od 1,90 metara, koja vuku priključno vozilo.

Tokom letnjih meseci ostvari se 40 odsto ukupnog godišnjeg prometa na putevima u Hrvatskoj, a na pojedinim autoputevima broj vozila se povećava leti i tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, HAC je od septembra do aprila ove godine u vanredno održavanje autoputeva uložio više od 10 miliona evra, nabavljeno je i 25 novih patrolnih vozila s LED displejima na zadnjoj strani vozila na kojima će se prikazivati precizna upozorenja vozačima u slučaju potrebe.

Turistička sezona za HAC službeno počinje 17. juna pa će se radovi na autoputevima od tada obavljati u najmanjem mogućem obimu, kako bi što manje uticala na saobraćaj.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti