mondo.rs

INICIJATIVA: Ograničite rijaliti program!

Autor:

Nekoliko građanskih udruženja u četvrtak počinje prikupljanje potpisa za kampanju "U ime kulture" kako bi se uticalo na zakonodavca da u propise uvrsti ograničavanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

18
A- A A+
daljinski Foto: MONDO/Nataša Petrović

Svađe, tuče, užasan rečnik, vulgarnosti... sve to je (i još mnogo toga) sastavni su delovi rijaliti programa na srpskim televizijama, koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Od kako je ova vrsta programa "uvezena" iz inostranstva, a tome ima više godina, traju i rasprave o tome koliko ovaj program, zaista, treba da bude na televizijama koje imaju nacionalnu "pokrivenost", šta takav program nudi, da li uopšte treba da bude dozvoljeno njegovo emitovanje.

Oni koji emituju ovakav program, a pre svih vlasnik TV Pink Željko Mitrović, opravdavaju svoje poslovne poteze tvrdnjama da je "rejting jedino važan", ali i on je najavio da će rijaliti program biti smanjen na televiziji kojom upravlja.

Nekoliko građanskih udruženja za sutra (četvrtak, 13. jun u 11 časova), najavilo je da će ispred Regulatorog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu, početi prikupljanje potpisa u okviru kampanje "U ime kulture", a cilj je da se na ovaj način utiče na zakonodavca da izmeni Zakon o elektronskim medijima kojim će biti ograničen rijaliti programi na televizijama sa nacionalom frekvencijom.

Prikupljanje potpisa trajaće od trajati od 23. do 30. juna.

U saopštenju Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Srbija u pokretu navodi se da će ispred zgrade REM biti izveden performans.

"REM je odbacio prijavu za vađenje pištolja i nasilničko ponašanje u rijalitiju Parovi na TV HAPPY iako je promovisanje nasilja jasno zabranjeno i kažnjivo Zakonom o elektronskim medijima. Takođe, u zakonom predviđenom roku, REM nije dostavio informacije od javnog značaja da li je za podzakonske akte, koje je doneo, postojala saglasnost Ministarstva kulture i informisanja iz čega proističe sumnja da su svi podzakonski akti REM-a neustavni i nezakoniti", ističe se u saopštenju.

Cilj kampanje je prikupljanje 30.000 potpisa građana.

"Količina nasilja i manjak kulturnog sadržaja, naročito onog koji se tiče dece, a koji dominira na većini nacionalnih frekvencija je pokazatelj da je jedini način zaštite promena Zakona o elektronskim medijima. Imajući u vidu da oni koji su plaćeni i trebali bi da štite javni interes to ne čini, odlučili smo da sa građanima organizujemo skupljanje 30.000 potpisa što je pravni uslov da ova inicijativa postane predlog zakona", dodaje se u saopštenju.

Povezano

Sve vesti