Bojana Zimonjić Jelisavac

Nećemo rijaliti, hoćemo kulturu! (FOTO, VIDEO)

U centru Beograda održan performans i prikupljanje potpisa protiv rijalitija, pitamo vas - slažete li se da bi ih trebalo ograničiti?

42
A- A A+

U centru Beograda, ispred REM-a, održan je performans aktivista građanskih udruženja koji zahtevaju da se ograniči emitovanje rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.


Učesnici performansa izneli su ispred Regulatorne agencije za elektronske medije stare televizore, fotografije šokantnih scena prikazanih u rijalitiju, natpis "Neću rijaliti, hoću kulturu", "Gde su crtaći", ali i ogledalo na kojem je pisalo - "pogledaj u oči onoga ko je kriv".

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Ovim označavamo početak inicijative za promenu zakona koja bi ograničila način prikazivanja. Mi ne tražimo zabranu, to ne bi ni bilo ustavno, ali smatramo da je postojeći način prikazivanja najpre skandalozan, a zatim, njime se već krši postojeći zakon," rekao je za MONDO Savo Manojlović, organizator performansa.

"Mi smo više puta podnosili prijave REM-u koji nije reagovao, a sada je jednu od njih i odbacio. Tražili smo da se utvrdi promovisanje nasilja, i kao dokaz dostavili snimak sa sajta YouTube, iz rijalitija u koji je ušao naoružani učesnik i pretio učesnici pištoljem. Prijava je odbačena uz obrazloženje da REM nije nadležan da ocenjuje snimke sa sajta YouTube. Metaforično bih to iskazao ovako, to je kao da sudu dostavite snimak kao dokaz, a sud kaže da je dužan da se bavi krivičnim delima, a ne analizom umetničkog dojma nekog snimka, kao da je u pitanju Festival u Kanu," rekao nam je Manojlović.

Koji su dalji koraci vaše akcije?

"Pošto institucije, koje su za to plaćene, ne rade posao regulisanja ovakvog sadržaja, građani bi trebalo da preuzmu sudbinu u svoje ruke i učestvuju u prikupljanju 30.000 potpisa. Prikupljaćemo ih od 23. do 30. juna u više gradova u Srbiji, i preko sajtova 'Srbija u pokretu' i 'Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti građani' će biti obavešteni na kojim se tačkama vrši potpisivanje, takođe će moći na sajtu da skinu formular ako žele i sami da učestvuju u daljem prikupljanju potpisa," rekao je on.

Performans ste napravili ispred sedišta REM-a, da li očekujete da to telo nekako reaguje, da se neko pojavi i obrati se učesnicima performansa?

"REM do sada nije reagovao, iako ima jednu važnu ulogu, on se stara o javnom prostoru. Evo, juče smo imali slučaj napada na žene u rijalitiju. I na taj način se promoviše nasilje, to nije tako naivna stvar, to je obrazac ponašanja koji gledaju deca, i onda misle da je to dozvoljeno i poželjno ponašanje."

"Ti ljudi kao kaznu dobiju samo izbacivanje iz rijalitija. Nemamo krivičnu, niti pravnu odgovornost, ali čak je i to sporedno. Rijaliti programi teraju ljude na nasilje, jer taj sukob donosi gledanost i tenziju koja se stvara oko tog fenomena. Deca koja to vide, kasnije smatraju da je nasilje dozvoljeno i usvajaju ga, jednostavno, kao model ponašanja."

Planirate li još neku ovakvu akciju?

"Sigurno, ali trenutno smo usmereni ka prikupljanju potpisa. Ovo što radimo nije kritika radi kritike, želimo da bude uvod u promenu samog zakona, koja će se onda odraziti tako da je svi vidimo i osetimo u svojim životima."

Da li mislite da će se to zaista i desiti?

"Pa, mislim da ćemo sigurno sakupiti potpise, to će biti predlog zakona. Onda sledi borba da se taj zakon i usvoji. Ne vidimo nijedan razlog da se ne usvoji. I prema sadašnjim REM preporukama, rijaliti program bi trebalo prikazivati između 23 i šest časova, ali se toga niko ne pridržava. Preporuke i nisu pravno obavezujuće, ali bi REM mogao, definitivno, da sankcioniše nasilje koje se tamo prikazuje. Ključno pitanje je, da li oni koji su plaćeni od strane građana, zaista žele to da podrže ili će pružati otpor. Mi, faktički, idemo u pravcu onoga što stoji na papiru, u prilog države, i celog našeg društva," rekao je Manojlović za MONDO.

Oni koji emituju ovakav program, a pre svih vlasnik TV Pink Željko Mitrović, opravdavaju svoje poslovne poteze tvrdnjama da je "rejting jedino važan", ali i on je najavio da će rijaliti program biti smanjen na televiziji kojom upravlja.

Performans je održan samo dan nakon što je učesnik Zadruge Miki Đuričić završio u zatvoru zato što je fizički nasrnuo na dve učesnice rijalitija. To mu, inače, nije bio prvi put da napadne ženu.

Cilj kampanje je prikupljanje 30.000 potpisa građana.

"Količina nasilja i manjak kulturnog sadržaja, naročito onog koji se tiče dece, a koji dominira na većini nacionalnih frekvencija je pokazatelj da je jedini način zaštite promena Zakona o elektronskim medijima. Imajući u vidu da oni koji su plaćeni i trebali bi da štite javni interes to ne čini, odlučili smo da sa građanima organizujemo skupljanje 30.000 potpisa što je pravni uslov da ova inicijativa postane predlog zakona", saopštili su ranije organizatori.

Povezano

 • TV, program, TV program, televizija, televizije, televizijski program

  Povratak legende kvizova!

  10 0

  “Slagalica”, “Sam protiv svih”... Nastavite niz!

 • Jedini rijaliti koji bi trebalo da gledate (VIDEO)

  video photo 13 0

  Umesto prostakluka, tuča, golotinje, pogledajte kako žive naši sugrađani koji se kroz život kreću u kolicima.

 • Bez mene nema Farme!

  video 12 0

  "Lepi Mića" za MONDO najavio da ćemo ga gledati najmanje u još tri izdanja rijalitija!

 • "Ova Farma je sramna!"

  5 0

  Članica "dinastije" Đogani zgrožena rijalitijem u kojem je učestvovala!

 • Dragi TV Deda Mraze...

  4 0

  ...Evo mojih želja i molbi za televizijsku 2016. Nacrtala sam ti i par crteža!

 • Farma: Ode Tarot

  0 0

  Nije ovo predvideo... Milan Tarot napustio imanje u Lisoviću, pošto je imao najmanje glasova publike i nije ni...

 • Farma: Ekrem više ne pije!

  0 0

  "Gospoda" obećao da više ne pije, nakon svađe sa Ljubom. "Možda neko pivo"…

 • Farma: Nominacije i kazne

  video 0 0

  U arenu idu Filip, Stanija, Tarot i Era Ojdanić. Četiri učesnice ostale bez honorara za ovu nedelju.

 • Farma: Gazda u suzama

  video 1 0

  Nakon celovečernjeg maltretmana od strane Milana Tarota, Aki zakucao vrata kuće i tražio od Zadruge da reaguje.

Sve vesti