• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLE 40 GODINA: Najmodernije lokomotive u Srbiji FOTO

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U žlezničkoj stanice Resnik danas su u saobraćaj pustene nove "Simensove" Vektron lokomotive.

Potpredsednica vlade i ministarka gradevinarstva, saobracaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic kaže da Vlada Srbije ulaže u razvoj i modernizaciju železnice kako bi Srbija postala nezaobilazni tranzitni koridor.

U nabavku novih 16 lokomotiva, preduzeca "Srbija kargo", uloženo je 64 miliona evra, a Mihajlovic je prisustvovala njihovom puštanju u saobracaj  i porucila da nema niceg važnijeg od rekonstruisanih pruga i novih vozova.

"Naš cilj je da Srbija i u železnickom, kao i u drumskom saobracaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor. Za to su nam potrebne obnovljene pruge, novi vozovi, obucene mašinovode, kao i da pratimo tehnološki napredak u svetu", kaže Mihajlovic.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Naglasila je da se mora nastaviti ulaganje, da predstoji još dosta posla kako bi se za najviše pet do šest godina kompletno modernizovao železnicki Koridor 10.

"Danas to mnogima zvuci neverovatno, ali je zvucalo neverovatno i 2014. sve što smo do sada uradili na modernizaciji železnice", kaže Mihajlovic.

"Bicemo lideri u regionu, stižu nove lokomotive"

Podsetila je da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 putnickih vozova, a sada, posle skoro 40 godina i 16 teretnih lokomotiva, te istakla važnost zapošljavanja mladih mašinovoda.

"Pre nekoliko godina prosecna starost mašinovoda u Srbija kargu je bila oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovoda. U prethodnom periodu obnovljeno je oko 500 kilometara pruga, a još oko 500 kilometara pruga bice obnovljeno u toku ove i iduce godine", navela je Mihajlovic.

Prvi kilometri brze pruge Beograd-Budimpešta (VIDEO)

V.d. generalnog direktora "Srbija kargo" Dušan Garibovic rekao je da su nove, najsavremenije lokomotive nabavljene uz podršku Vlade Srbije, potpredsednice Vlade, resornog Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Od danas najmlada lokomotiva Srbija karga nije stara 38 godina, vec sa 16 novih lokomotiva izlazimo u susret potrebama svih investitora koji koriste usluge železnice", rekao je Garibovic.

Generalni direktor kompanije "Simens" u Srbiji Udo Ajhlinger kaže da ce lokomotive koje su isporucene "Srbija kargu" to preduzece biti veoma konkurentno u prevozu tereta na železnickom Koridoru 10, ali i van tog koridora.

Komentari 37

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ica

Meni liči na FAP

Goran

Jure 30!!!

Pirata

Samo da nam jedna nacionalna manjina ne pokrade kablove i šine i proda na odpad.

special image