mondo.rs,MONDO/Agencije

Predsednik: Bićemo u glibu ako ne bude Pariza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ako sastanka u Parizu bude, Srbija će biti u teškoj situaciji, a ako ga ne bude u još težoj, "u još težem glibu", ali da će u teškoj situaciji biti i ceo region.

43
A- A A+
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Sava Radovanović Aleksandar Vučić

  Vučić je najavio da će u narednih deset dana razgovarati sa nekim od visokih funkcionera SAD i ukazati im kakvo je nasleđa ostavila administracija Bila Klinton i Medlin Olbrajt u regionu.

Medlin Olbrajt: Kosovo zaslužuje da ga svi priznaju

"Ponovo ću, u pisanom obliku pozvati Donalda Trampa da poseti Srbiju. Pokušaću da razgovaram sa nekim od najbližih saradnika i tražim podršku za kompromisno rešenje", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je dodao da je Amerika uz Kosovo i da će ga štiti, kao i Nemačka i zemlje Kvinte.

"Utoliko je naš problem veći i teži. Jedna mala Srbija, kada je snažna, čvrsta, ima ugled, može da postiže ograničene, ali određene rezultate", rekao je Vučić.

Upitan o Balkanskoj uniji, on je rekao da je Srbija uvek bila "za" u smislu regionalne ekonomske zone, uklanjanja granica i bržeg protoka roba i usluga.

Prema njegovim rečima, Balkanska unija je "spasonosno rešenje" za Srbiju, ali i druge u regionu.

On je rekao da se zemlje iz regiona "plaše Srbije kao nekog hegemona" i da bi Srbija regionalnu zonu mogla da iskoristi za svoju dominaciju, dok Srbija samo hoće da normalno
prolazi i trguje.

Vučić je upitao i o kakvoj se Balkanskoj uniji priča, kada su takse Prištine i dalje na snazi i onemogućena je slobodna trgovina.

"HARADINAJ NEMA PODRŠKU NEMAČKE ZA TAKSE"

Vučić je rekao da kosovski premijer Ramuš Haradinaj nema podršku Nemačke za takse, ali će tražiti način da ostanu.

Na pitanje da komentariše to što je Haradinaj rekao, posle boravka u Nemačkoj, da je zadovoljan, Vučić je rekao da je Haradinaju potrebno malo da bi bio zadovoljan, za razliku od njega koji uvek misli da se može bolje i više.

Vučić: Ja sam za razgraničenje, to je najzdravije

Vučić je istakao da ne misli da Haradinaj ima puno razloga da bude zadovoljan.

"Zajednički imenitelj" za Haradinaja i predsednika Kosova Hašima Tačina je u tome, rekao je Vučić, ko se više od njih kune u nekog predstavnika američke administracije.

Da li ste spremni da ginete za Kosovo?

"Nije Haradinaj sam osmislio sve gluposti koje radi u poslednje vreme. Neka on radi svoj posao, mi ćemo svoj", istaktao rekao je Vučić. 

Povezano

Sve vesti