MONDO/Srna

Još paprenije putarine na hrvatskim autoputevima

Autor:

Vožnja sopstveni automobilom autoputem od naše granice do Zagreba će vas koštati 19 evra.

Još paprenije putarine na hrvatskim autoputevima Foto: MONDO/Marko Tanasković

Na auto-putevima u Hrvatskoj od danas su na snazi nove cene putarine, veće za 10 odsto za većinu vozila.

Reč je o sezonskom poskupljenju, koje se primenjuje za motocikle, putnička vozila, putnička vozila s prikolicom i kampere, tačnije na grupe vozila I.A, I i II, koje čine više od 90 posto vozila koja se u tome razdoblju kreću hrvatskim autoputevima.

I.A grupa su motocikli, motorni tricikli i četvorocikli, I grupa su motorna vozila sa dve osovine, visoka do 1,90 metara, a II grupu čine motorna vozila sa dve osovine, visoka više od 1,90 metara, čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kilograma i motorna vozila sa dve osovine, visoka manje od 1,90 metara, koja vuku priključno vozilo.

Tako će sad vozači putnilkih automobila, bez prikolice, iz Srbije plaćati autoput do Zagreba 141 kunu (19 evra), a do Bregane (granica sa Slovenijom) 148 kuna (20 evra).

Ako ovde dodamo i novu cenu putarina od Beograda do Šida, koja će od 1. jula iznosi oko 420 dinara, dobijamo će vozače put između dva glavna grada koštati nešto više od 22 evra. 

Cena putarine na relaciji Zagreb – Dugopolje (Split) za privatne automobile, odnosno prvu kategoriju vozila, porašće sa 181 na 200 kuna (27 evra), Zagreb – Karlovac sa 19 na 21 kunu (oko 2,90 evra), a Zagreb – Rijeka sa 70 na 77 kuna (10 evra), prenose hrvatski mediji.

Od 1. jula više putarine i u Srbiji

Vožnja auto-putem od Zagreba do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune (18 evra), a do Šibenika 169 kuna (23 evra). Za vožnju do najjužnije tačke auto-puta Zagreb – Ploče, do izlaza Čarapine iznad Ploča, biće potrebno izdvojiti čak 257 kuna (35 evra).

Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) podsećaju da je model sezonskih cena putarine jedna od prihvaćenih mera finansijskog restrukturiranja firmi u sektoru putne infrastrukture, ali i da se oko 40 odsto ukupnog godišnjeg prometa auto-putevima ostvaruje u letnim mesecima.

Na pojedinim auto-putevima u Hrvatskoj broj vozila leti se povećava i do tri puta u odnosu na ostali period u godini.

Opravdavajući poskupljenje, iz HAK-a ističu i da se u ukupnom prometu vozila najveći udeo odnosi na motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Prema nedavno iznesenim podacima, prihodi od putarine na auto-putevima od početka godine do 10. juna premašili su 1,1 milijardu kuna (148 miliona evra), što je 5,3 odsto više nego u isto vreme 2018.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Povezano

Sve vesti