mondo.rs,Beta

"Dačićeva izjava šovinističko-militaristička"

Autor:

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da današnja izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da "Bošnjaci žele muslimansku BiH" predstavlja šovinističko-militarističku izjavu.

26
A- A A+
BiH, Bosna i Hercegovina Foto: MONDO/Predrag Vujić

Dačić je danas, na Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Laktašima, izjavio da "BiH nije i nikad neće biti muslimanska, kako to hoće Bošnjaci".

"Da sad ne preterujem, počinjem da ličim na Mileta Dodika", rekao je on.

Zvizdić je saopštio da se tu radi "o šovinističko-militarističkoj izjavi, koja predstavlja "besprizornu nadmenost" i u čijoj je osnovi zlokobna namera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci koje paušalno, lažno i neargumentivano optužuje da žele muslimansku BiH".

On je ocenio da su se danas, umesto očekivanih dobrodusednih poruka unapređenja ekonomske i društvene saradnje, međusobnog razumevanja i izgradnje poverenja na principima istine, pravde i tolerancije, od Dačića "mogle čuti zlonamerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko".

"Ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju celovite, suverene i višenacionalne BiH podstaknut je od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promoter i izvršilac bio Slobodan Milošević", ocenio je Zvizdić.

Dačić: Teške posledice posle odgovora Crne Gore


Po njegovim rečima, "agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH, kao i aktuelno negiranje BiH i lažno optuživanje Bošnjaka, od njegovih sledbenika su vrhunac takve politike".

"Nikada se u istoriji Bošnjaka nije pojavio politički ili bilo koji drugi pokret, namera ili ideja u čijoj osnovi nije posmatrana BiH kao višenacionalno društvo ravnopravnih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost", istakao je Zvizdić.

Dačić: Bakire, gotovo je s tim

On je istakao i da je "BiH uvek bila i da će ostati bosanskohercegovačka i multikulturna".

Zvizdić je pozvao zvaničnike susednih zemalja da poštuju, ako, kako je naveo, ne mogu razumeti, bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti.

Navodeći da Bošnjaci nikada nisu tražili "muslimansku" Bosnu, već žele kao i Srbi i Hrvati u BiH celovitu, jedinstvenu, demokratsku i evropsku BiH, predsedavajući Saveta ministara BiH je pozvao Dačića da "prestane lažno optuživati Bošnjake".

"Prošlo je vreme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti", istakao je Zvizdić.

Povezano

Sve vesti