Tanjug

VEŽBAMO, VEŽBAMO: Vojno smo sve bliži sa SAD

Autor:

Nekoliko značajnih zajedničkih vežbi koje su ovog proleća održale vojske Srbije i SAD ukazuju da se i pored političkih turbulencija vojna saradnja dve zemlje nastavlja da jača.

32
A- A A+
vulin, vojska Foto: Fonet/MOD

Obazrivo ali konstantno saradnja jača, uz činjenicu da je u medijskoj senci vojne saradnje sa Rusijom i Belorusijom, u okviru vežbe "Slovensko bratstvo".

Kako se navodi na portalu Balkanska bezbednosna mreža, vojske Srbije i SAD imale su u maju i junu dve značajne vežbe "Obazrivi vuk 2019" i "Platinasti vuk 19", što je napredak u odnosu na prethodni period kada je, kako se ocenjuje u tekstu, vojno partnerstvo Srbije i SAD bilo "pod pritiskom dnevne politike".

Druga, istočna, stolica

Kao svojevrsna ravnoteža tim vežbama, u Srbiji je u subotu, 15. juna, počela i multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem "Slovensko bratstvo 2019" na kojoj učestvuju vojnici iz Srbije, Rusije i Belorusije. Na vežbi učestvuje više od 750 pripadnika specijalnih jedinica tri vojske a do 27. juna će na aerodromu Kovin i vojnim kompleksima "Orešac" i "Peskovi" biti izvođeno obučavanje komandi i jedinica za misije u operacijama specijalnih snaga.

"Mediji su tada izvestili o problemima tadašnjeg načelnika Generalštaba VS generala Ljubiše Dikovića da pribavi američku vizu sa službeno putovanje. Javnost nije saznala da je Ministarstvo odbrane zbog toga prekinulo školovanje kadrova preko američkog programa vojnog obrazovanja. U svetlu napetosti između Vašingtona i Moskve potencijalni novi povod za zahlađenje odnosa bilo je učešće ruskih oružanih snaga na vojnoj paradi u Nišu 10. maja i najavljene nabavke novih borbenih sistema ruske proizvodnje za VS", navodi se u tekstu.

Taj portal, međutim, ukazuje da je nastavak zajedničke obuke znak da se u Pentagonu u osnovi pozitivno gleda na budući razvoj odnosa sa Vojskom Srbije.

Tako je u bazi "Jug" kod Bujanovca od 13. do 24. maja prvi put održana zajednička vežba vojnih policajaca Srbije i SAD pod nazivom "Obazrivi vuk 2019", dok se u istoj bazi od 13. do 19. juna održava "Platinasti vuk", vežba u kojoj osim vojnika dve zemlje učestvuju i predstavnici BiH, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije i Velike Britanije.

Oni nas čuvaju: Ples na nebu srpskih MiG-ova 29 (VIDEO)

Od 2. do 8. juna na poligonu "Orešac" održana je multinacionalna taktička vežba s bojevim gađanjem "Komšije 2019" u kojoj su učestvovali pešadinci Srbije i Mađarske, kao i pripadnici Nacionalne garde Ohaja iz SAD.

NATO obučava srpske komandose

Možda i najatraktivnija vežba u kojoj su pripadnici Vojske Srbije učestvovali zajedno sa pripadnicima oružanih snaga SAD je bojevo gađanje na poligonu Šabla u Bugarskoj. U vežbi koja se održava na poligonu kod Varne, osim raketaša iz Bugarske i SAD, već tradicionalno učestvuju raketaši iz Srbije sa raketnih sistema Neva i Kub, a ove godine učestvuje i lovačka avijacija sa tri Miga-29.

Prvi put na toj vežbi učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnih diviziona za protivvazduhoplovna dejstva koji su gađali lakim prenosnim raketnim sistemima Strela 2M.

Povezano

Sve vesti