mondo.rs

U Kliničkom centru prvi put ugrađena baklofenska pumpa

Autor:

U Kliničkom centru Srbije prvi put urađena je operacija kojom je pacijentu s povredom kičmene moždine ugrađen stimulator, baklofenska pumpa. Rezultati su - zadivljujući.

U Kliničkom centru prvi put ugrađena baklofenska pumpa Foto: MONDO/Mario Milojević

U Kliničkom centru Srbije prvi put ugrađena je baklofenska pumpa kod pacijenta koji je imao povredu kičmene moždine. Prof. dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju KCS-a navodi da je taj vid intervencije namenjen pacijentima koji imaju povredu kičmene moždine.

Profesor dr Miloš Joković naveo je, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a, da je operacija pokazala zadivljujuće rezultate i da se pacijent dobro oseća.

"Pre tri nedelje ugradili smo prvi stimulator odnosno baklofensku pumpu kod pacijenta koji je pre nekoliko godina imao povredu kičmene moždine odnosno vratne kičme, koju je zadobio skokom u vodu i od tada je ostao kvadriplegičan. To su pacijenti koji imaju bolne spazme, bolne grčeve mišića. Operacija je dobro protekla i rezultati su zadivljujući", objašnjava dr Joković.

Šta je baklofenska pumpa

Minimalno invazivnim hirurškim tretmanom se postavlja mala pumpa u područje abdomena koja otpušta lek u kičmenu moždinu putem katetera. Ovaj sistem omogućava usmeravanje leka na mišiće pogođene grčevima.

Dodaje da su kandidati za ovaj vid intervencije, pacijenti koji imaju bolne spazme - bolno grčenje mišića posle traumatskih povreda. Oni su na početku na terapiji ali kada ta terapija više ne deluje postaju kandidati za ovu vrstu intervencije.

Doktor Joković navodi da ipak, nisu svi paraplegičari kandidati za ovu vrstu intervencije.

"Selektujemo pacijente tako što ih pre operacije testiramo tako što im ubacujemo taj lek putem igle, i kada vidimo da je taj efekat leka zaista pozitivan, onda takve pacijente indikujemo za ovu proceduru. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, u planu je da u toku ove godine uradimo osam intervencija ove vrste", poručio je dr Joković.

PROČITAJTE: Imamo lekare za ponos!

Povezano

Sve vesti