mondo.rs

Revolucionarna operacija na Institutu "Dedinje"

Autor:

Naši lekari izveli operaciju koja je do sada samo dva puta urađena u svetu!

Revolucionarna operacija na Institutu "Dedinje" Foto: Guliver/Getty images, gorodenkoff

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" pre nekoliko dana je pacijentu zbog srčane slabosti ugrađen specijalni uređaj na bazi niskofrekventnih struja, što se smatra revolucionarnom metodom za tretiranje ovog stanja.

Ovo je prvi put da se u našoj zemlji izvodi ovakva operacija, i tek treći put u svetu.

Operaciju je izveo tim vrhunskih stručnjaka sa prof. dr Miodragom Perićem, dr Veliborom Ristićem i dr Petrom Vukovićem na čelu, a u timu su bili i dr Branimir Purić i dr Dragana Košević.

Izvođenje ove revolucionarne metode nadgledali su kardiohirurzi iz Berlina, dr Johanes Miler, koji je osmislio i prvi izveo ovu operaciju, i dr Peter Geler.

Ova operacija prethodno je urađena u Nemačkoj i Austriji, a sada i na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". Naredne intervencije ove vrste na Institutu zakazane su za jul, piše "Kurir".

Na sajtu Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" navodi se da je ovo potpuno nova tehnologija za lečenje srčane slabosti primenom niskofrekventnih struja koja je prošla višegodišnja ispitivanja.

"Uređaj stvara polarizaciju na ćelijskom nivou i kao dirigent potpuno sinhronizuje rad srčanih ćelija.

Srce je živo tkivo kroz čije ćelije stalno protiče struja koja te srčane ćelije tera na kontrakcije. Kod oslabljenog srca dolazi do poremećaja funkcije jonskih kanala, a time i slabljenja struje koja prolazi kroz srce, pa jonske pumpe ne funkcionišu pravilno.

Ovaj uređaj ima mogućnost da ih sinhronizuje i pojača snagu srčane kontrakcije, što omogućava da se u kratkom periodu vrši spontana regeneracija mišićnih ćelija srca, što je potpuno revolucionaran metod."

PROČITAJTE: Imamo lekare za ponos!

Povezano

Sve vesti