mondo.rs

Intelektualni megdan: Ovi klinci "kidaju"

Autor:

U Beogradu je danas održano međunarodno takmičenje – Olimpijada u mentalnoj aritmetici, na kome je učestvovalo preko 1200 učesnika uzrasta od 4 do 14 godina.

1
A- A A+
deca, brat i sestra, domaći, učenje, đaci Foto: Guliver/Getty images, Artem Peretiatko Ilustracija

Takmičari dolaze iz 15-ak evropskih zemalja, a ova manfestacija se održava već četvrti put.   

Čast da otvori Olimpijadu pripala je Predsedniku SO Zemun, gospodinu Nenadu Vranjevcu, pokrovitelju manifestacije.

"Beogradska Olimpijada predstavlja jedinstveni događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi. Manifestacija tradicionalno privlači veliko interesovanje učesnika i javnosti, zahvaljujući atraktivnosti koje donosi nadmetanje u mentalnim veštinama. Takmičari moraju brzo izračunati tačan rezultat, isključivo napamet - bez ikakvih pomagala (papira, olovke ili digitrona). Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan - takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama: do 3 broja u sekundi!", rekao je Vladimir Novicki jedan od organizatora ovog takmičenja.

Ovi klinci mogu nešto što vi ne možete

Bilo je ukupno 36 pobednika u različitim kategorijama, koji su osvojili pehare i medalje i 3 nagrade u Velikom finalu, čiji su pobednici pored pehara dobili i tablet računare. 

Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspešan trening mozga kreiran sa idejom da se vežbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika. 

Organizacija Olimpijade predstavlja veliku čast i priznanje za školu Malac Genijalac. Njeno održavanje dolazi kao kruna uspešnog rada i sjajnih rezultata koje su srpski takmičari ostvarili na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u mentalnom računanju u Nemačkoj, sa kojeg su se vratili kao evropski šampioni.
Manifestaciju koja promoviše uspešno obrazovanje i zdrav takmičarski duh podržali su : Savremena osnovna škola, Grenny, Pčelinjak Jovanović, Moj Super raspust, Finesa.

Povezano

Sve vesti