Beta

Nuklearnog oružja sve manje, ali je sve ubojitije

Autor:

Ukupan broj nuklearnih bojevih glava u svetu opao je u prošloj godini, ali zemlje koje drže nuklearno oružje daju mu "veći značaj" i modernizuju svoj arsenal, navodi se u specijalizovanom izveštaju.

0
A- A A+
koreja severna koreja rakete Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI), sa sedištem u Stokholmu, našao je da su SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja posedovale su početkom 2019. godine oko 13.865 komada nuklearnog oružja, odnosno oko 600 manje nego početkom 2018. godine.

Ali, istovremeno nuklearne sile modernizuju svoj arsenal.

Evropa rekla "ne" ultimatumu Irana - šta će biti sad?

"U svetu ima manje nuklearnog oružja, ali je novije", izjavio je direktor programa za kontrolu nuklearnog oružja u institutu i autor izveštaja Šenon Kajl.

Smanjenje nuklearnog oružja poslednjih godina uglavnom dolazi od SAD i Rusije, čiji arsenali još predstavljaju više od 90 odsto svetskog nuklearnog oružja.

Prpa, bato: Kineske rakete mogu da pogode SAD!

Obe zemlje ispunjavaju svoje obaveze prema novom sporazumu START potpisanom 2010. godine, koji predviđa ograničen broj funkcionalnih bojevih glava i uništavanje starih bojevih glava iz Hladnog rata.

Kajl je ukazao i na nekoliko zabrinjavajućih trendova, kao što je gomilanje nuklearnog oružja sa obe strane indijsko-pakistanske granice, što povećava opasnost od konvencionalnog konflikta koji može da preraste u nuklearni sukob.

Putinov ponos i dika: Bam i...cunami! (FOTO;VIDEO)

U izveštaju se dodaje da postoji i uopštena tendencija o "isticanju važnosti" nuklearnog oružja, sa promenom strateške doktrine, posebno u SAD koje daju veću ulogu tom oružju u vojnim operacijama i raspravama o nacionalnoj bezbednosti.

Putin potpisao: Rusija napustila nuklearni sporazum

Povezano

Sve vesti