mondo.rs

"Dragi turisti, ne pravite svinjac" (FOTO)

Autor:

Nova pravila za turiste u Rimu. Ko nije naučio lepo da se ponaša na vreme… neka spremi lovu za kazne.

"Dragi turisti, ne pravite svinjac" (FOTO) Foto: MONDO/Predrag Vujić

Turiste koji odluče da posete Rim očekuje čitav niz novih pravila koja se ukratko mogu svesti pod "ponašajte se pristojno, a ne kao divljaci".

Gradske vlasti zabranile su ono što normalnom čoveku ne bi ni palo na pamet da radi, ne samo u Rimu, nego bilo gde na javnim mestima: skakanje u gradske fontane, švrćkanje bez majice ili košulje i "naslanjanje usana na javne česme".

Ako ste pomislili "pa ko bi to radio", pa… neko verovatno radi, inače ne bi bilo potrebe da se tako nešto zabranjuje.

Na listu nedozvoljenog ponašanja dospelo je i "kotrljanje" kofera preko istorijskih spomenika kakve su recimo Španske stepenice.

Uživajte u fotografijama:

Ali, nisu samo turisti "na udaru" novih pravilnika. I lokalcima je zabranjeno da se kostimiraju u rimske legionare, mlate plastičnim mačevima i privlače pažnju turista kojima onda traže novac za fotografisanje. I oni su trajno "proterani" iz okoline Koloseuma.

Takođe, sada je najstrože zabranjeno sušenje veša na štriku razapetom između zgrada, piše britanski "Telegraf".

Neka od ovih pravila možda neće biti lako sprovesti u delo, pošto je među njima i zabrana da turisti "usnama dodiruju metalne delove" kad piju vodu sa javnih česmi.

Umesto toga, preporučuje se da "piju vodu kao Rimljani, tako što će prstom pritisnuti jedan otvor na česmi, koji služi upravo tome da formira mlaz tako da jednostavno možete da pijete vodu, ne dodirujući samu česmu".

Osim toga, zabranjeno je i da "neuredno i nepažljivo" jedete na javnim mestima od istorijskog značaja, jer zvaničnici ne žele tragove mocarele i paradajz sosa na mermeru starom vekovima, kao i da pokušavate da karte za Koloseum, Vatikan i slične omiljene turističke atrakcije kupite preko reda.

Neka od ovih pravila postoje u statutu grada još od 1946. godine, ali nisu primenjivama, a sada je spisak uputstava za "lepo ponašanje" proširen novim smernicama.

"Rim jeste, i uvek će biti, otvoren grad, ali to ne znači da možete da se ponašate nepristojno i narušavate istorijske znamenitosti", kaže gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi.

Uživajte u fotografijama:

Povezano

Sve vesti