MONDO/Tanjug

NIJE RUSIJA: Gde najviše zidaju srpske kompanije

Autor:

Građevinari iz Srbije prošle godine su u inostranstvu ukupno izveli radove vredne 17,5 milijardi dinara (148 miliona evra), kaže statistika. A neočekivano je gde srpski zidari najviše zidaju.

3
A- A A+
fasada, fasade, građevina, građevinarstvo, rekonstrukcija, karađorđeva, savamala Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Od ukupnih radova oni vredni 8,6 milijardi (72 miliona evra) izvedeni su na zgradama, navodi se u rezultatima koje je objavio Republičkih zavod za statistiku.

Posmatrano prema državama, najveća građevinska aktivnost zabeležena je, pomalo neočekivano širokoj publici - u Nemačkoj, 18,5 odsto od ukupne vrednosti izvedenih radova.

Srbi zbog rublje idu iz Rusije

Na drugom mestu je očekivana "Meka" za srpske građevinare - Ruska Federacija, gde se zidalo za 16,6 odsto ukupne vrednosti izvedenih radova. Slede Crna Gora sa 13,9 odsto i daleki Peru, sa 10,7 odsto.

Materijal i oprema iz Srbije najviše su ugrađivani u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok je najveći broj od prosečnih 1.726 srpskih građevinara u inostranstru radio u Nemačkoj, Crnoj Gori, Ruskoj Federaciji i Bosni i Hercegovini.

BK Grupa: Nije se odustalo od Tesla grada

U 2018. godini ukupno u inostranstvu je ugovoreno radova vrednih 23,9 milijardi dinara (202 miliona evra) - najviše u Crnoj Gori, a slede Ruska Federacija, Nemačka, Uganda i Bugarska.

Povezano

Sve vesti