• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE RUSIJA: Gde najviše zidaju srpske kompanije

Izvor MONDO/Tanjug

Građevinari iz Srbije prošle godine su u inostranstvu ukupno izveli radove vredne 17,5 milijardi dinara (148 miliona evra), kaže statistika. A neočekivano je gde srpski zidari najviše zidaju.

Od ukupnih radova oni vredni 8,6 milijardi (72 miliona evra) izvedeni su na zgradama, navodi se u rezultatima koje je objavio Republičkih zavod za statistiku.

Posmatrano prema državama, najveća građevinska aktivnost zabeležena je, pomalo neočekivano širokoj publici - u Nemačkoj, 18,5 odsto od ukupne vrednosti izvedenih radova.

Srbi zbog rublje idu iz Rusije

Na drugom mestu je očekivana "Meka" za srpske građevinare - Ruska Federacija, gde se zidalo za 16,6 odsto ukupne vrednosti izvedenih radova. Slede Crna Gora sa 13,9 odsto i daleki Peru, sa 10,7 odsto.

Materijal i oprema iz Srbije najviše su ugrađivani u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok je najveći broj od prosečnih 1.726 srpskih građevinara u inostranstru radio u Nemačkoj, Crnoj Gori, Ruskoj Federaciji i Bosni i Hercegovini.

BK Grupa: Nije se odustalo od Tesla grada

U 2018. godini ukupno u inostranstvu je ugovoreno radova vrednih 23,9 milijardi dinara (202 miliona evra) - najviše u Crnoj Gori, a slede Ruska Federacija, Nemačka, Uganda i Bugarska.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nik

Jel ikome logicno da nasi grade po belom svetu a da kod nas grade kinezi? Ako smo nesto umeli da radimo to je da zidamo zgrade, puteve, mostove... ovo danas sto se zida je totalna katastrofa, jednog dana kad se novogradnja sama od sebe urusi i izgine ko zna koliko ljudi nadam se da ce neko za to i odgovarati! Mi smo valjda jedina zemlja koja sve svoje sto ima da valja izvozi za bud zasto a uvozi ko zna sta i bez pardona to daje svojim stanovnicima i svojoj deci... Znate li da je turska najmladja zemlja na svetu? Znate li zasto? Znate li da ta Turska ne uvozi apsolutno ni jednu jedinu sirovinu?

Mr.Nesh

Moram da primjetim da se radi o jako malim ciframa. 200 miliona eura je mizerija u svijetu građevine. Malo mi je čudno da je veliki broj srpskih firmi "skupio" samo toliko. Ne bih da ispadne da pljujem i kritikujem, naprotiv. Samo...mora to bolje. Srpski neimari su ranije gradili širom planete i ogroman novac je bio u opticaju. Šta je danas 200 miliona? Samo da uporedim, reda radi...prije desetak godina sam radio u Afganistanu na projektu vrijednom 162 miliona dolara. Radove je izvodila australijska firma. Nikakav gigant. Obična firma koja se bavi građevinskim menadžmentom. Posredujemo između klijenta i podizvođača. Pa uporedite koliko to naše firme posluju vani.

Caki

Grdelica klisura,malo pre rece Vucic i Zoranahhhhh.

special image