mondo.rs

Automobili dobijaju ogromne vazdušne jastuke (VIDEO)

Autor:

Novi erbegovi su smanjiti posledice bočnih sudara za čak 40 odsto

Automobili dobijaju ogromne vazdušne jastuke (VIDEO) Foto: promo/ZF Friedrichshafen AG

Bočni sudari spadaju u najopasnije situacije po putnike u udarenom vozilu. Prema nemačkim statistikama, čak trećina ljudi na putevima te zemlje živote izgubi na taj način.

Zbog toga je kompanija ZF, u okviru svog sistema za zaštitu putnika, razvila spoljašnje bočne vazdušne jastuke. Kako se navodi u njihovom saopštenju, ovakvi "erbegovi" bi mogli da smanje posledice sudara za čak 40 odsto.

Oni se aktiviraju pre samog sudara i ublažuju posledice, najpre po vozilo, a zatim i po putnike.

S obzirom da se nalazi sa spoljašnje strane, ovaj veliki konturni jastuk bi mogao biti i daleko većih dimenzija od postojećih, kabinskih. U zavisnosti od vozila, ovakav erbeg, koji se nalazi između A i C stuba, zapremine je između 280 i 400 litara, što je pet do osam puta veće od postojećih unutrašnjih bočnih vazdušnih jastuka.

Proizvođač tvrdi da je potrebno ukupno 150 milisekundi da sistem, opremljen modernim računarima sa senzorima i radarima, odluči da aktivira jastuk i da ga potom napuni vazduhom.

Ceo projekat je najavljen krajem prošle godine, a sad je i testiran na poligonu:

Izvor: promo/ZF Group

Serijska proizvodnja ovakvog dodatka bi mogla da počne već naredne godine, a ZF pregovora sa nekoliko automobilskih proizvođača oko implementacije.

Očekuje se da će ovi dodaci posebno dobiti na značaju popularizacijom autonomnih vozila.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama

Povezano

Sve vesti