• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedimović:Nije realno da malina košta (samo) 100 dinara

Izvor Beta

Srpski ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, izjavio je danas da je cena maline od 100 dinara za kilogram, koja je za sada ponuđena na samo jednom otkupnom mestu, ne bi bila realna.

 Ministar Nedimović o ceni maline Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Nedimović je kazao novinarima da je razgovarao i sa otkupljivačima i proizvođačima, sa kojima je njegovo ministarstvo u stalnoj komunikaciji, ali da ne može da utiče na otkupnu cenu maline.

"Jako je loše što se pojavljuje samo jedna tačka, na kojoj se pojavila otkupna cena 100 dinara, to nije pravilo u Srbiji. Ta jedna tačka, koja je uzeta za primer, je u stvari iz jedne hladnjače u Loznici koja je dala akontnu cenu i ta priča od 100 dinara ne stoji u ovom trenutku", kazao je on.

Nedimović smatra da je još rano govoriti o otkupnoj ceni, zbog toga što berba malina još nije počela i ne zna se kolika će količina tog voća biti ponuđena na prodaju.

"Zec je još u šumi, a mi već zamastili ražanj debelo", rekao je ministar poljoprivrede.

Prema dogovoru Vlade i malinara, na sastanku u aprilu na kome nije bilo onih koji bi to trebalo da plate, dogovorenaje otkupna cena malina za prinos od 10 do 12 tona po hektaru je 110,9 dinara, dok je za područja koja nemaju povoljne uslove za uzgoj maline i gde je prinos oko 8 tona, cena proizvodnje procenjena do 139,3 dinara po kilogramu.

Predsednik Asocijalive proizvođača malina i kupina Srbije, Dobrivoje Radović, rekao je danas da će u četvrtak 20. juna predstavnici tog udruženja razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije o uređenju tog tržišta i sprečavanju kartelskog udruživanja otkupljivača.

On je za Betu rekao da je berba malina na pragu i da je rod u Srbiji manji za 50 do 60 odsto, a da akontna (predujam) cena ne bi trebalo da bude niža od 1,45 evra po kilogramu, odnosno 172 dinara.

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zox

U ITA 150G IZMEĐU 4 i 5 € !

bez mozga

@zox Do Soluna sto somuna,u Solunu somun dinas. Prijatelju napravi hladnjacu pa iyvoyi do mile volje

Japi

Narod se ne buni.

special image