Tanjug

Agencija protiv korupcije "tužila" 186 funkcionera

Autor:

Agencija za borbu protiv korupcije je tokom prošle godine obavila proveru izveštaja o imovini i prihodima za 318 funkcionera i zbog kršenja zakona pokrenula je 186 postupaka, a podnela je i 16 krivičnih prijava.

4
A- A A+
korupcija mito malverzacije Foto: MONDO, Mario Milojević

Postupak je pokrenut protiv jednog ministra, 36 poslanika, jednog savetnika predsednika Republike, 76 sudija, osam tužilaca i njihovih zamenika, osam pomoćnika ministara, naveo je danas zamenik direktora Agencije Dejan Damjanov na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On je dodao i da su postupci pokrenuti i protiv 19 direktora i zamenika direktora republičkih preduzeća i ustanova, kao i protiv jednog rektora univerziteta, dok je na lokalnom nivou to učinjeno protiv 116 funkcionera, među kojima su i četiri gradonačelnika.

Damjanov je istakao i da je Agencija podnela tužilaštvima 13 izveštaja zbog sumnje da su pojedini funkcioneri počinili neko drugo krivično delo, kao i 11 zbog sumnje u umešanost u korupciju.

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je 124 mere funkcionerima zbog kumulacije funkcija, kao i 113 mera zbog sukoba interesa.

U kontroli političkih partija doneta su 33 rešenja da im se, zbog toga što se ne ponašaju u skladu sa zakonom, uskraćuju sredstva koja dobijaju iz budžeta, rekao je Damjanov.

Izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije resorni odbor je usvojio.

Povezano

Sve vesti