MONDO/Agencije

PROVALJEN TEST: Maturanti neće raditi matematiku danas

Test iz matematike za male maturante, koji je trebalo da se održi jutros, otkazan je i pomeren za četvrtak. Otkazivanje "preventivno", jer je negde otvoreno rezervno pakovanje. Forum gimnazija traži poništenje celog testiranja.

81
A- A A+
maturski ispit, matura, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Učenici koji su završili osmi razred osnovne škole trebalo je da, nakon jučerašnjeg testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika, polažu od 9 sati test iz matematike.

Za krađu testova godinu dana zatvora

Poslednji put vako dramatično sa testovima za malu maturu bilo je 2013. godine, kada su testovi "provaljeni", odnosno ukradeni. Za to je na kraju odgovarala pomoćna radnica u štampariji Službenog glasnika, gde su testovi štampani. Ona je presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu kažnjena godinom dana u zatvoru. Zbog toga su ove godine paketi testova uručivani direktno direktorima škola, koji su mogli da traže i policijsku pratnju.

Prema infrormacijama RTS-a, Ministarstvo prosvete jutros je iznenada poslalo dopis školama da se test otkazuje, a da sutrašnji kombinovani test (iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije) ostaje da se radi po planu.

MALA MATURA: Deca su ovo znala, znate li vi? (FOTO)

Test je odložen "preventivno", jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom, kazali su naknadno iz Ministarstva prosvete.

Na društvenim mrežama pojavili su se testovi koji su pisani rukom, pa je iz preventivnih razloga odlučeno da se test odloži, rečeno je Beti u Ministarstvu prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je danas da je test iz matematike za malu maturu "provaljen" i rekao da se to dogodilo u nekoj školi.

On je za "Večernje novosti" rekao da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali da je "zatajilo" negde na terenu.

Forum beogradskih gimnazija: Poništiti ceo maturski ispit

Forum beogradskih gimnazija pozvao je ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da preuzme odgovornost za ponovljeni skandal oko polaganja završnog ispita za upis u srednje škole i omogući učenicima da se upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi. "Nakon što su 2013. godine 'provaljeni' testovi iz matematike tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, iako nije bilo dokaza da su oba testa 'provaljena', doneo je odluku da se tadašnji maturanti upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi. Forum beogradskih gimnazija poziva aktuelnog ministra da zbog osnovane sumnje u regularnost ispita donese istu odluku i ove godine", navodi se u saopštenju.

"Neko je otvorio rezervnu kesu s testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga", istakao je Šarčević.

Ministar je rekao da je velika mogućnost da je "procureo" i kombinovani test, i zbog toga će sutra biti održano polaganje ali rezervnog kombinovanog testa, ali to je kasnije ispravljeno.

"Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo", dodao je ministar.

Rekao je da se radi na otkrivanju odgovorne osobe, ali da je u opticaju 2.000 "potencijalnih igrača".

Dodao je da u takvim slučajevima školske uprave imaju rezervne testove.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se ponovi odluka tadašnjeg ministar nakon provaljivanja testa 2013. gidne, aktuelni ministar Šarčević je rekao da "za to nema razloga".

Ministar je istakao da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji i da će od sledeće godine "sve biti digitalno".

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome testovi za polaganje tog dela male mature nisu "provaljeni", pa će sutra kako je i predviđeno, biti održano polaganje kombinovanih testova, rečeno je za Tanjug u Ministarstvu prosvete.

"Sve te fotografije su lažne. Radi se o testovima iz ranijih godina i to je provereno sa Zavodom", rekla je pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete Vesne Nedeljković.

Problema sa pogrešno odštampanim testom iz matematike bilo je i na probnom testu za malu mauturu, pre mesec dana.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

Povezano

Sve vesti