mondo.rs

Priveden Mišel Platini!

Autor:

Bivši predsednik UEFA priveden je zbog optužbi za korupciju i zbog dodele Mundijala Kataru.

16
A- A A+
Mišel Platini, Platini Foto: MN Press


Četiri godine nakon što ga je Etički komitet FIFA isključio i označio kraj njegove osmogodišnje vladavine evropskom "kućom fudbala" (UEFA), Mišel Platini suočio se sa mnogo ozbiljnijim problemom.

Legenda francuskog i svetskog fudbala priveden je u utorak ujutru, u sklopu istrage u vezi sa dodelom Svetskog prvenstva 2022. Kataru.

Prema pisanju tamošnjih medija, Platini je priveden po nalogu anti-korupcijskog biroa francuske policije, koja je postupala po dokumentima o kojima se priča još od decembra 2010.

Tada je otkriveno da je bilo kontroverzi u dodeli domaćinstva Mundijala Kataru, a Platini je 2014. priznao da je bio na sastanku sa prokazanim fudbalskim funkcionerom Mohamedom Bin Hamamom i to neposredno pre nego što je podigao ruku za Katar.

Britanski "Telegraf" objavio je da se Platini sreo sa čelnikom katarskog saveza "30 do 50" puta. Da je bilo korupcije dokazuje i podatak da je dve trećine tadašnjeg sastava izvršnog komiteta FIFA (16 od 24 osoba) smenjeno, suspendovano ili pod istragom.

FIFA je 2015. suspendovala Platinija na osam godina zbog malverzacija, a kazna je izrečena i bivšem predsedniku Međunarodne fudbalske asocijacije, Sepu Blateru.

Iako su obojica tada bili oslobođeni optužbi za korupciju, proglašeni su krivim po nekoliko tačaka, pre svega zbog konflikta interesa i prihvatanja milionske svote novca, u švajcarskim francima. 

Povezano

Sve vesti