mondo.rs

Opozicija traži ostavku ministra prosvete

Autor:

Narodna stranka traži od Mladena Šarčevića da podnese ostavku na mesto ministra prosvete nakon što su "provaljeni" testovi iz matematike za upis učenika u srednje škole.

14
A- A A+
pernica, školska klupa, škola, đaci, osnovna škola, osnovci, Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Test iz matematike za male maturante, koji je trebalo da bude održan u utorak ujutro (jutros), pomeren je za četvrtak, nakon što je otkriveno da su ti testovi "procureli" u javnost.

Ministarstvo prosvete odmah je stopiralo održavanje testa, a ministar Mladen Šarčević kaže da je odgovornost na jednoj od škola.

"Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo", rekao je Šarčević.

Ipak, njegovo obrazloženje nije dovoljno, smatraju u opozicionoj Narodnoj stranci Vuka Jeremića i traže ministrovu ostavku.

"Sramota je da su već drugi put u prethodnih nekoliko godina testovi za upis učenika u srednju školu 'provaljeni', odnosno da su postali predmet korupcije i mahinacija.Kao da našoj deci nije dosta stresa pred polaganje testova, nego ona sada još plaćaju cenu korumpiranog i nesposobnog sistema, što je neprihvatljivo.Narodna stranka zahteva od nadležnog ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese neopozivu ostavku, kao jedini častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti", navodi se u saopštenju ove stranke i podseća da je ovo drugi put od 2013. godine da su testovi za upis u srednju školu ilegalno budu objavljeni, i da niko za to nije odgovarao.

Povezano

Sve vesti