mondo.rs

Englezi trljaju ruke, hoće Mundijal umesto Katara

Autor:

Ako arapskoj zemlji bude oduzeta organizacija Svetskog prvenstva 2022. godine, šta mislite ko će dobiti domaćinstvo?

Englezi trljaju ruke, hoće Mundijal umesto Katara Foto: Catherine Ivill/Getty Images/Guliver

Bivši predsednik UEFA i legendarni francuski fudbaler Mišel Platini priveden je ovog jutra zbog sumnje u malverzacije oko dodeljivanja domaćinstva Svetskog prvenstva Kataru pa ukoliko se ispostavi da je bilo kontroverzi - neće biti iznenađenje ako 2022. godine neka druga država ne bude organizator Mundijala.

Kataru je još 2010. godine povereno domaćinstvo najvećeg fudbalskog događaja, iako su sporni bili vremenski uslovi, sportska tradicija, stadioni i nepoštovanje ljudskih prava, a mediji u svetu spekulišu da FIFA već ima listu "zamenskih" organizatora turnira.

Iako su Arapi pre devet godina u "finalu" za organizaciju Mundijala pobedili Sjedinjene Američke Države, prvi favorit da 2022. bude domaćin SP je Engleska.

"Bukmejkeri" su od privođenja Mišela Platiija značajno "oborili" kvote na Ostvrljane, domaćine iz 1966. godine, koji ne bi imali posla oko sređivanja stadiona pošto je u ovom veku izgrađeno nekoliko velelepnih, uz naravno "Vembli", ali nisu jedini...

/FIFA MORALA DA ODUSTANE, SVETSKO PRVENSTVO OSTAJE ISTO/

totenhem stadion, vajt hart lejn, totenhem, tottenham Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Sjedinjene Američke Države se spominju kao najveći protivkandidat, iako su već dobili organizaciju SP 2026. godine sa Meksikom i Kanadom.

Uz njih, Španija bi ponovo, prvi put od 1982. godine, da dobije domaćinstvo Mundijala, dok se nadaju i Argentinci (organizatori iz 1986. godine), ali i neočekivano Holanđani koji nikada do sad nisu bili domaćini Mundijala.

Jasno je da bi oduzimanje Svetskog prvenstva Kataru, na tri godine do početka, bio presedan u istoriji fudbala, ali ako se ispostavi da je bilo korupcije - tako će biti.

Podsetimo, britanski "Telegraf" objavio je da se Platini sreo sa čelnikom katarskog saveza "30 do 50" puta. Da je bilo korupcije dokazuje i podatak da je dve trećine tadašnjeg sastava izvršnog komiteta FIFA (16 od 24 osoba) smenjeno, suspendovano ili pod istragom, dok je i sam Platini već 2015. godine suspendovan na osam godina zbog malverzacija.

/FIFA OPET IZABRALA INFANTINA: SADA NEMA KORUPCIJE/

Povezano

Sve vesti