mondo.rs

Pacijent preminuo nakon presađivanja izmeta

Autor:

Presađivanje izmeta korisno je za lečenje brojnih bolesti, a ove transplantacije su obustavljene nakon što je čovek preminuo...

Pacijent preminuo nakon presađivanja izmeta Foto: Guliver/Getty Images/Sam Edwards Ilustracija

Transplantacija fekalija je eksperimentalna procedura tokom koje doktori uzimaju izmet zdravog donora i presađuju ga osobi čiji su mikrobiomi (mikroorganizmi koji se prirodno nalaze u telu) u disbalansu. Ova procedura bi u budućnosti mogla da bude rešenje za brojne zdravstvene probleme.

Međutim, sada je pacijent koji je imao oslabljen imuni sistem primio fekalni transplant i iz nepoznato razloga preminuo nako toga, a drugi pacijent je ozbiljno bolestan. Sve se dešava u Americi, pa su do daljeg zabranjene ovakve transplantacije.

Sudeći prema pisanju Njujork tajmsa, oba pacijenata – čovek koji je preminuo i onaj koji je bolestan – primili su transplant izmeta od istog čoveka. Nakon ovih dešavanja, naučnici su uradili testove i utvrdili da je presađeni uzorak sadržao Ešerihiju koli, koja je proizvela enzim otporan na antibiotike.

Dr Piter Marks iz Centra za biološku procenu i istraživanje agencije FDA kaže da su obustavljene dalje transplantacije, dok se ne dokaže da su svi uzorci izmeta za presađivanje bezbedni, tj. da ne sadrže opasne organizme.

Transplantacija izmeta može da bude od pomoći kod različitih bolesti povezanih sa crevnom florom, a sama transplantacija može da se uradi na nekoliko načina – može se uvesti tečni filtrat stolice uskom cevi koja se kroz nos ubacuje u dvanaestopalačno crevo, može se ubaciti direktno u crevo, kao i klizmom ili kapsulom.

Povezano

Sve vesti